Trwa ładowanie...
22-05-2012 15:27

Robert Makłowicz w Londynie

Po realizacji serii odcinków w Walii i Szkocji, organizacja VisitBritain zaprosiła po raz kolejny Roberta Makłowicza do poszukiwania kulinarnych inspiracji w Wielkiej Brytanii.

Robert Makłowicz w LondynieŹródło: VisitBritain
d3eigti
d3eigti

Po realizacji serii odcinków w Walii i Szkocji, organizacja VisitBritain zaprosiła po raz kolejny Roberta Makłowicza do poszukiwania kulinarnych inspiracji w Wielkiej Brytanii.

Z okazji diamentowego jubileuszu królowej Elżbiety II oraz igrzysk olimpijskich i paraolimpijskich, znany krytyk kulinarny odwiedza Londyn i okolice. Na trasie podróży nie tylko najpopularniejsze atrakcje brytyjskiej stolicy takie jak London Eye czy Pałac Buckingham, ale również East End i Park Olimpijski, South Bank Centre, targ Borough Market, Cotswolds, Stratford-upon Avon i wiele innych mniej znanych miejsc. W menu nie zabrakło oczywiście popołudniowej herbatki, angielskiego piwa, jagnięciny oraz steak & kidney pudding.

W majowych odcinkach Robert Makłowicz odwiedza miejsca związane z monarchią, brytyjską kulturą i tradycją, również kulinarną. Na trasie podróży pojawiają się m.in. London Eye, Pałac Buckingham, Windsor Castle i Eton College. Smakosz z Krakowa składa też wizytę u królewskich dostawców (Royal Warrants) i zagląda do najstarszego w mieście sklepu z herbatą Twinings. Na dachu wędzarni ryb "Formans" z widokiem na Stadion Olimpijski Robert gotuje kedgeree, popularne epoce wiktoriańskiej indyjskie danie z ryżem i wędzonym łososiem.

W odcinku „Podróż sentymentalna” wspomina swój pobyt w Anglii w roku 1989, kiedy to pracował przy budowie centrum handlowego w Kingston-upon-Thames jako operator wózka widłowego. Sentymentalna podróż prowadzi go też do eleganckiego Richmond, do londyńskiego South Bank Centre, do Covent Garden i na targ Borough Market. Co nie było możliwe wówczas, udało się teraz – wizyta w jednej ze słynnych pracowni krawieckich przy Savile Row, gdzie szyty na miarę garnitur kosztuje kilka tysięcy funtów!

d3eigti

Londyn to miasto mówiące 500 językami! Trudno znaleźć nację, której przedstawiciele by tu nie mieszkali. Prawie wszystkie z tych nacji gotują i jedzą to, co znają z ojczystego kraju i lubią najbardziej. Wizyta w Londynie to doskonała okazja do spróbowania oryginalnych dań wielu światowych kuchni. W pierwszym odcinku wrześniowym „Tygiel kulinarny” Robert Makłowicz sprawdzi w różnych dzielnicach brytyjskiej stolicy, jakość tylko niektórych kuchni: hinduskiej na East Endzie, peruwiańskiej i chińskiej w Soho, afro-karaibskiej w Brixton i polskiej w Hammersmith. W bogatym menu odcinka m.in. hinduska pakora z bakłażanem, peruwiańskie ceviche z owoców morza, chińskie pierożki gotowane na parze, krewetki po hongkońsku i kurczaki po jamajsku.

W drugim odcinku wrześniowym „Wypad za miasto” podróżnik odwiedza sielankowy region Cotswolds. W wiosce Longborough podróżnik odkrywa XII-wieczny kościół, pub w dawnej stacji dyliżansów i… operę. Przed wiejskim sklepem gotuje kotleciki z miejscowej jagnięciny w sosie miętowym, z puree z zielonego groszku. Przed powrotem do stolicy zwiedza miejsce narodzin Szekspira, Stratford-upon Avon. Na koniec angielska klasyka w gastropubie na East Endzie – steak & kidney pudding.

Emisja odcinków w maju:

„Brytyjska chwała” 20 maja, TVP 2, 11:25 26 maja, TVP Polonia, 13:25
„Podróż sentymentalna” 27 maja, TVP2, 11:35

Kolejne 2 odcinki „Tygiel kulinarny” i „Wypad za miasto” we wrześniu.

d3eigti
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3eigti