Atrakcje Brazylii - owoce i soki
Obok owoców takich jak arbuzy, papaje, ananasy i banany, w Brazylii są również te rzadko spotykane. Należy do nich różowa acerola używana głównie do produkcji soków. Uchodzi za owoc o największej zawartości witaminy C. Z kolei owoc gujawy, żółty na zewnątrz, ale z różowym miąższem, łatwo się psuje, dlatego wykorzystuje się go głównie do robienia przetworów. _ Goiabada _, lepki i gęsty sos z gujawy, tworzy doskonale kontrastujący smakiem duet z ostrym białym serem w popularnym deserze znanym jako _ Romeu e Julieta _. Bary w Rio specjalizujące się w owocach to doskonałe miejsce, aby zapoznać się ze smakiem egzotycznych owoców takich jak _ acai, acerola czy graviola _. Można tu również zamówić witamina, czyli gęsty kremowy koktajl z bananów z dodatkiem jednego lub dwóch innych owoców, czasami z płatkami owsianymi. Osoby, które są na diecie, mogą poprosić o wersję _ sem acucar _ (bez cukru).