Trwa ładowanie...
djpdp6r
04-09-2007 10:16

Bułgarski koniak, wino, rakija. Spróbuj wyjątkowe alkohole

Bułgaria słynie z doskonałych i niedrogich win. Istnieje bardzo dużo odmian i gatunków wina, spośród nich wymienić można kilka podstawowych. Spróbuj bułgarski koniak, wino i rakiję.

djpdp6r
djpdp6r

Wina czerwone

Cabernet Sauvignon – bardzo popularne i szeroko dostępne w Bułgarii wino wytrawne o nasyconej, czerwonej barwie. Ma harmonijny, miękki smak, dobrze wypełnia usta i lekko rozgrzewa gardło. Przy dłuższym leżakowaniu rozwija bogaty, niepowtarzalny aromat.

Gymza (na butelkach także jako gamza) – wino wytrawne o przyjemnym, miękkim, lekko owocowym smaku, charakterystycznym aromacie i rubinowej barwie, klarowne. Przygotowywane jest z winorośli o nazwie gymza, znanych również jako kadarka.

Mawrud – wino o ciemnoczerwonej barwie i bogatym bukiecie, może współzawodniczyć z francuskim bordeaux. Wyrabiane jest z rodzimych, bułgarskich wysokogatunkowych winogron typu mawrud.

djpdp6r

Mełnik – gęste wino półwytrawne lub wytrawne o ciemnej, rubinowej barwie i charakterystycznym, lekko owocowym, przyjemnym aromacie. Ma świeży, lekko cierpkawy smak. Istnieje odmiana tego wina o nazwie handlowej Mełnik 13 – jest to wino półsłodkie, deserowe.

Merlot – wino wytrawne o ciemnoczerwonej barwie, delikatnym aromacie i miękkim, aksamitnym smaku. Doskonałe do czerwonego mięsa, dziczyzny i wędlin.

Pamid – wino o jasnoczerwonej barwie, produkowane z bardzo aromatycznej i słodkiej odmiany winogron o tej samej nazwie. Winogrona tego gatunku uznawane są w Bułgarii za rodzime, według specjalistów wykorzystywali je do produkcji wina już starożytni Trakowie. Uprawia się je głównie w Tracji, w okolicach Asenowgradu, Chaskowa i Czirpanu. Wina nie potrzebują długiego leżakowania i można je pić już w tym samym roku, kiedy zostały przygotowane.


Poza tym bardzo oryginalny i przyjemny, łagodny, lekko gorzkawy smak ma wino Osmarski Pelin, przygotowywane z dodatkiem piołunu według starej miejscowej receptury. Doskonale nadaje się jako oryginalny prezent z Bułgarii.

djpdp6r

Bardzo popularne jest również w Bułgarii wino Mecza Kryw (niedźwiedzia krew), produkowane ze zmieszanych winogron typu cabernet sauvignon i merlot, o rubinowej barwie, bogatym aromacie i słodkawym smaku, który harmonizuje z lekko cierpkimi nutkami. Można je podawać do czerwonego mięsa, potraw mocno przyprawianych, do wędzonego mięsa i wędliny, pasuje także do deserów, ciast i tortów.

Wina białe

Chardonnay – wytrawne wino o wyraźnym owocowym smaku i aromacie przypominającym jabłko i kwiaty polne. Spożywa się je jako młode wino; przy dłuższym (do 5 lat) leżakowaniu rozwija bogaty bukiet. Pasuje do kruchego mięsa, ryb i serów, ale także do ciast oraz orzechów i migdałów.

Dimiat – półwytrawne wino o słomkowej barwie, lekko waniliowym zapachu i świeżym, harmonijnym smaku. Oferowane jest jako młode wino do 1 roku, choć w butelkach może leżakować do 3 lat.

djpdp6r

Keracuda – bardzo dobre wino wytrawne o słomkowej barwie, intensywnym aromacie miodu z dodatkiem górskich traw (piołun) i lekko żywicznej nutce. Ma łagodny, miękki, a jednocześnie pikantny smak i pozostawia przyjemny posmak zdominowany świeżością górskich traw.

Misket – wytrawne wino przyrządzane z bułgarskiej odmiany winogron. Ma słomkową, lekko zielonkawą barwę oraz lekko owocowy, harmonijny smak. Doskonałe do ryby oraz ciast i słodyczy.

Muskat – półwytrawne wino o słomkowej barwie i charakterystycznym zapachu z wyczuwalnym akcentem róży. Ma łagodny, świeży i harmonijny smak. Nadaje się do konsumpcji z kruchym mięsiwem, rybą, potrawami z drobiu, ale pasuje także do ciast, orzechów, migdałów itp.

djpdp6r

Tamianka – wytrawne wino o dyskretnym aromacie, żółtej barwie i wyrazistym, świeżym smaku. Podaje się je do białego mięsa, ryby oraz ciasta; najlepiej spożywać młode.

Rakija i koniaki

Oprócz win w Bułgarii warto spróbować trunków nieco mocniejszych: rakii (wysokoprocentowy napój przygotowany z oddestylowanego wina, rodzaj brandy) czy koniaku.

W Bułgarii rakiję pija się zwykle jako aperitif przed podaniem właściwego dania obiadowego, warto spróbować jej z szopską sałatą, z którą tworzy niezapomniany, typowy dla Bułgarii duet. Istnieje wiele odmian rakii, okolice Tetewenu i Trojanu słyną z wyrobu doskonałej śliwowicy (bułg. Tetewenska i Trojanskja sliwowa rakija) przyrządzanej z miejscowej odmiany śliwek, choć rakiję przyrządza się również z moreli (kajsiewa rakija), różnych odmian winogron (grozdowa rakija), fig (smokinowa rakija) czy nawet... płatków róży (można ją kupić np. w Kazanłyku w Muzeum Róży).

djpdp6r

Z wyrobu dobrej rakii znany jest również Karnobat, Sungurłare, Sliwen czy Jamboł (i pod nazwami miast można kupić odmiany tego trunku: Karnobatska, Sungurłarska czy Jambołska rakija). Tak na dobrą sprawę jednak niemal wszystkie regiony Bułgarii mają swoją odmianę rakii, w której produkcji się specjalizują i którą uważają za najlepszą. Można polecić także nieco droższe gatunki rakii, nazywane imionami władców bułgarskich, m.in. rakiję Kniaz Boris I oraz Car Simeon We Z koniaków wymienić należy słynną Pliskę, a także Słynczew Briag czy Koronę (Crown). Poza tym warto spróbować mastyki (anyżówki), którą Bułgarzy czasami przepijają taratorem. Po dodaniu kilku kropel wody lub kawałka lodu mastyka nabiera mlecznobiałej barwy. Bułgarskie wina musujące to m.in. Iskra, Santa Monika, Silver Label. Po nadużyciu bułgarskich trunków pomogą wody mineralne z sofijskiej dzielnicy Gorna Bania i Michałkowa (kwaśne, węglanowe, gazowane). Do kuracji może posłużyć też piwo – do najlepszych gatunków należą Astika, Zagorka
i Kamenica.

_ Źródło: Bezdroża _

djpdp6r
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djpdp6r