Egipt od kuchni - owoce morza
Podczas wizyty na wybrzeżu Morza Czerwonego *lub w *Aleksandrii nie można odmówić sobie owoców morza. W tym celu najlepiej pokręcić się w okolicy portu i przyjrzeć, gdzie miejscowi wpadają na świeżą rybę. Przed takim posiłkiem najlepiej jest pościć kilka godzin, gdyż jeśli trafimy w dobre miejsce, za szybko nie ruszymy się od stołu. Standardowy zestaw obejmuje: sporo przystawek, grillowane krewetki, kalmary, smażony filet, kraba, risotto, delikatną zupę rybną... Do tego ostry sos ze świeżych pomidorów i chilli, hummus, _ baba ghanug _, sałatki, grillowane warzywa i świeżo pieczony chleb.
Za taki zestaw zapłacimy ok.12-15 zł w Aleksandrii. W miejscowościach nastawionych na gości zza granicy cena może wzrosnąć nawet do 30-40 zł.