Festiwal smaku w Zakopanem
W ciągu całego weekendu na Równi Krupowej zmysły turystów i mieszkańców Zakopanego oraz okolic kusił jubileuszowy Festiwal Smaku. Organizatorzy zadbali o strawę dla ciała i ducha.
W ciągu całego weekendu na Równi Krupowej zmysły turystów i mieszkańców Zakopanego oraz okolic kusił jubileuszowy Festiwal Smaku. Organizatorzy zadbali o strawę dla ciała i ducha.
Takich urodzin jeszcze w Zakopanem nie było! Od piątku do niedzieli na Dolnej Równi Krupowej jubileusz dwudziestolecia funkcjonowania firmy świętowała Grupa Trip. Zakopane to zarówno siedziba, jak i kolebka Grupy. To właśnie pod Tatrami Warszawianka Małgorzata Chechlińska postanowiła rozpocząć swoją przygodę w biznesem związanym z turystyką. Teraz Zakopane świętuje razem z Grupą.
Zaczynało się od trzyosobowego biura po to, aby pod dwudziestu latach spotkać się w gronie niemal siedmiuset pracowników. Historyczne wydarzenia wspominał Jan Karpiel Bułecka, który wraz z Agatą Młynarską prowadził sobotni wieczór na scenie. Przypomniał pierwsze inwestycje Grupy w Zakopanem – hotel Czarny Potok i Litwor, z właściwą sobie swadą opowiadał o powstaniu hotelu Belvedere. Najmłodsze dziecko Grupy – hotel Ossa – Agata Młynarska określiła mianem ulubionego przez ludzi show businessu.
Na kiermaszu kulinarnym najlepsze sery, mięsa, wędliny, miody – słowem wszystko, co najlepsze – prezentowali wystawcy z całego kraju rywalizujący o tytuł Smak Dwudziestolecia. Jury w składzie Przewodniczący Piotr Bikont, Ewa Wachowicz, Zofia Karpiel Bułecka, Maria Jarząbek, Piotr Pietrzyk, Marcin Kłyś, Justyna Walas przyznało trzy równorzędne nagrody kulinarne – świadczy to o wyrównanym, rewelacyjnym poziomie konkurencji.
Na urodzinowej scenie przygotowano wspaniałą ucztę dla ducha. Rozpoczął zabawną etiudą Teatr im. Witkacego z Zakopanego – również tegoroczny jubilat. Daniem głównym był występ zespołu Mazowsze. Najbardziej utytułowany zespół wokalno-baletowy wykonujący muzykę ludową po raz pierwszy w swojej przeszło sześćdziesięcioletniej historii zagrał w Zakopanem.
Pod festiwalową sceną ucztowali miłośnicy muzyki – zaprezentowały się zespoły regionalne, jazzowe, rockowe goście festiwalu wysłuchali łącznie dziesięciu urozmaiconych koncertów. Ponadto scena festiwalowa gościła dwa pokazy mody (był słynny Andrzej Siekierka i głośne Janosikowe modowanie),pokaz tańca oraz pokazy kulinarne. Festiwal poprowadzili: znany krytyk kulinarny Piotr Bikont i pierwszy tatrzański harnaś Andrzej Stanek.
Kulminacyjnym momentem obchodów był niedzielny koncert Mazowsza. Wszyscy ci, którzy zdołali kupić bilety z namiotu na Równi Krupowej wychodzili wprost upojeni wspaniałą muzyką, strojami, tańcem. Zespół oczarował widownię, oklaskom nie było końca. Przed Mazowszem wystąpił regionalny zespół Turliki.