Kuchnia, czyli co zjeść i wypić
Białoruś, podobnie jak inne kraje za naszą wschodnią granicą, posiada dość ciężką i tłustą kuchnię. Królują ziemniaki, białe i żółte sery, wyroby mączne, śmietana. Do każdego posiłku czy potrawy podawany jest chleb. Najbardziej chyba charakterystyczną potrawą są pielmieni – niewielkie pierożki – odpowiednik polskich uszek.
Przyrządzane są z nadzieniem serowym, mięsnym, ziemniaczanym, maszczone skwarkami i cebulką, polewane śmietaną. Można je zjeść niemal w każdej restauracji. Z mięs najpopularniejsze są drób i wieprzowina. Każde menu oferuje kotleta schabowego, często przyrządzanego bez panierki, lecz z roztopionym plastrem żółtego sera, lub różnego rodzaju wariacje na temat piersi i udka z kurczaka.
U babuszek na ulicy czy bazarze można kupić pirożki (пирожки) – rodzaj bułki, drożdżówki smażonej na oleju z nadzieniem słod¬kim (marmolada) lub częściej – słonawym (serowym, ziemniaczanym, kapuścianym). Na tych samych straganach można kupić także czeburieki (чебуреки) – większe, trójkątne pierogi z mięsem. Ryby to rzadkość w restauracyjnym menu, a jeśli już są, potrawa odpowiednio kosztuje.
Alkohole
Można śmiało powiedzieć, że alkohol na Białorusi jest wszędzie i jest tani. Piwo czy zmieszane napoje typu „rum-cola” albo „brandy-cola” są sprzedawane nawet na stoiskach przy większych przystankach autobusowych i trolejbusowych. Sklepy kuszą niezliczoną ilością różnych marek alkoholi.
_ Źródło: Bezdroża _