Atrakcje Macedonii - winiarnie
Do serowego dania pasuje jedynie wino. Macedonia poszczycić się może około osiemdziesięcioma oficjalnie zarejestrowanymi winnicami! A populacja tego kraju to ledwie dwa miliony mieszkańców. Większość winnic rozmieszczona jest w dolinie rzeki Wardar. Wino przez długie lata było eksportowane jako mieszanka do innych win. Nie było dbałości o własną markę. Dziś się to zmienia i tutejsze trunki są coraz bardziej rozpoznawalne. Czerwony Prokupec rozlewa się po ściankach, pokazując swoją głęboką barwę. Degustujemy. Była już orzeźwiająca biała _ Žilavka _ i _ Stanushina Rosé _. - Stanushiny napijecie się jedynie u nas, w Popovej Kuli - mówi Elena. - Zawsze proponujemy naszym gościom, by spróbowali przynajmniej pięciu win. Wtedy zobaczycie szeroki wachlarz barw, poczujecie, jak różne mogą być smaki i aromaty. No dobrze, to jeszcze biała _ Temjanika _ i czerwony _ Kalesh _ - już same nazwy zachęcają. Wiele winnic stawia tu na typowo bałkańskie szczepy winorośli, jak _ Vranec _ i _ Smederevka _, a także na
te zapomniane, jak wspomniany _ Prokupec _, który wyrabiany jest tylko w dwóch miejscach na świecie - w miasteczku Demir Kapija i w jednej winnicy w Serbii.