Islandia - sfermentowany rekin
W Europie daniem, którego przyrządzenie może mieć tragiczne skutki jest Hakarl - przysmak islandzki przygotowywany z rekina grenlandzkiego. Świeże mięso rekina posiada właściwości toksyczne i nie wolno go jeść, dlatego jest poddawane procesowi fermentacji. Rekin zaraz po złapaniu zakopywany jest pod ziemią i tam leży od 2 do 6 miesięcy, po tym czasie jest wykopywany, krojony i podawany do spożycia. Jego zapach jest mocno amoniakowy, jako że ryby te nie posiadają nerek. Do tego przysmaku podawany jest bardzo mocny (80 proc.) alkohol o nazwie Brennivin.
_ Wiedzę o potrawach innych krajów można - z jednej strony - traktować jak ciekawostki, z drugiej - Polacy coraz częściej wyjeżdżają daleko i zależy im, by maksymalnie doświadczyć danego kraju, w tym jego kuchni. Może warto by wiedzieli co mają na talerzu? _ - zastanawia się Magdalena Fijołek z eSKY.pl - _ Jestem przekonana, że nigdy bym nie skosztowała specjału ze szkockiej kuchni narodowej - haggisu (owcze podroby zaszyte i duszone w owczym żołądku - przyp. red.), gdybym wiedziała z czego został zrobiony. _
Źródło: Internetowe Centrum Podróży eSKY.pl