Nietypowy zwyczaj za polską granicą. Idzie Brzydka Środa
Czeskie przygotowania do Wielkanocy różnią się nieco od naszych, choć wiele tradycji jest podobnych, to sporo jest jednak różnic. Co ciekawe, każdy dzień Wielkiego Tygodnia w Czechach ma wyjątkową nazwę. Wielu najbardziej intryguje znaczenie Brzydkiej Środy.
W Czechach, podobnie jak w Polsce, nie brakuje wielkanocnych zwyczajów, choć niektóre są unikalne i odmienne od naszych.
Wielki Tydzień w Czechach
Każdy dzień Wielkiego Tygodnia w Czechach ma wyjątkową nazwę. Zaczyna się od Niebieskiego Poniedziałku, który swoją nazwę zawdzięcza niebieskiemu suknu, które zdobi kościoły w tym dniu.
Wielki Wtorek zwany jest Żółtym lub Szarym, w zależności od pogody. Gdy słońce świeci, jest Żółtym, a gdy jest pochmurno lub pada, nosi nazwę Szary, co nawiązuje również do pajęczyn, które przed świętami należało wymieść.
Kontynuacja artykułu po materiale wideo
"Halo Polacy". Zdradzają maltańskie sekrety. "Mało kto o nich wie"
Brzydka Środa nawiązuje do zdrady Judasza, stąd "brzydki" charakter tego dnia. Zaczynają się trzy dni postu i przygotowań pisanek. Czesi wierzą, że uśmiech w tym dniu zapobiega smutkom przez cały rok. W Brzydką Środę wymiatano sadze z komina, co miało symbolizować wypędzanie złych duchów. Tego dnia także jedzono "brzydkie" potrawy, przykładowo porwane placki ziemniaczane.
Zielony Czwartek jest dniem nadziei na pomyślność. Tego dnia warto wykonać jakąś pracę w ogrodzie, co ma zapewnić urodzaj. Spożywa się wtedy zielone potrawy jako symbol wiosny, w tym młode pokrzywy, kapustę czy sałatę.
W czwartek przed mszą kościelne dzwony biją po raz ostatni, nim "odleciały do Rzymu".
Zobacz artykuł: Polka o Wielkanocy w USA. "Mocno mnie przygnębia"
W Wielki Piątek w czeskich wioskach tradycja nakazuje chodzić od domu do domu z drewnianymi kołatkami. Zastępują one dzwony, cicho tego dnia w kościołach. Tego dnia wszystkich obowiązuje też post.
W Czechach Wielka Sobota zyskała nazwę Białej. To dzień malowania izb na biało i gruntownego sprzątania.
W Poniedziałek Wielkanocny organizowana jest pomlázka, czyli tradycyjne smaganie kobiet i dziewcząt rózgami z gałązek wierzby, mająca przynieść młodość i zdrowie. Ta praktyka, sięgająca XIV wieku, wciąż jest popularna, zwłaszcza na Morawach, i często łączy się z laniem wody.
Zainteresować Cię może: Najtańszy kraj na Wielkanoc pod palmami. Wypoczniesz już od 1000 zł
Wielkanocne przysmaki w Czechach
Każda gospodyni na Wielkanoc przygotowuje różne słodkie wypieki, w tym baranki biszkoptowe, pierniczki czy mazance. Te ostatnie pieczone są ze specjalnego ciasta drożdżowego, niekiedy z dodatkiem migdałów, rodzynek czy orzechów.
Wielkanocne judasze, drożdżowe ciastka polane miodem, o charakterystycznych kształtach, wypieka się w środę wieczorem. Kto je zje na Wielki Czwartek, może liczyć na uniknięcie zdrady przez cały rok.
W Wielki Piątek praktykuje się post, a na czeskich stołach zazwyczaj gości karp, dawniej łowiony na Wielkanoc podobnie jak na Boże Narodzenie, choć popularny jest też pstrąg.
Podczas Wielkanocy na stołach znajdują się rozmaite ciasta, rosół czy pieczone mięso, w tym jagnięcina czy cielęcina.
Źródło: Czech Tourism