Obiad u Beduinów czyli kuchnia Jordanii
Jordańska kuchnia jest kuchnią typową dla Bliskiego Wschodu, tu spotykają się wpływy tradycji tureckiej i arabskiej. Jak na kraje arabskie przystało, jedzenie to nie tylko potrzeba, czy przyjemność, ale cały rytuał, celebrowany szczególnie podczas przyjmowania gości.
Jordańska kuchnia jest kuchnią typową dla Bliskiego Wschodu, tu spotykają się wpływy tradycji tureckiej i arabskiej. Jak na kraje arabskie przystało, jedzenie to nie tylko potrzeba, czy przyjemność, ale cały rytuał, celebrowany szczególnie podczas przyjmowania gości.
Na początek
Typowy, tradycyjny posiłek Beduinów *składa się z kilku części i rozpoczyna od *mezze, czyli zestawu zarówno zimnych, jak i ciepłych małych przystawek. Zazwyczaj w skład mezze wchodzą paszteciki z mielonej baraniny i pszenicy, pasta z mięsa i warzyw, *humus *(pasta z ciecierzycy zmieszana z cytryną i czosnkiem) oraz sałatki tj. *lubja *– sałatka z fasoli, pomidorów, cebuli i czosnku, *szinklisz *– sałatka z pokruszonego ostrego sera, cebuli i pomidorów, czy *faltus *– sałatka z grubo tartej pszenicy, pietruszki, pomidorów z dodatkiem sezamu, cytryny i czosnku,
podawana z chrupiącymi grzankami. Inne przysmaki to *baba ghanudż *– pasta z bakłażanów, pomidorów, cebuli, czasem z dodatkiem granatów, czy *fatajer *– pikantne ciasteczka z białym serem, szpinakiem lub mielonym mięsem. Wszystkie przystawki podawane są w wielkich ilościach, tak że można stworzyć z nich pełne danie.
Danie główne *Po rozochoceniu żołądka przepysznym *mezze *przychodzi czas na drugie danie. Na jordańskich stołach często pojawiają się takie specjały jak *kofte *– grillowane kiełbaski z mielonego, dobrze przyprawionego mięsa, *kibba naja – mielona baranina podawana na surowo z grubo tartą pszenicą, odpowiednik polskiego tatara, czy maqlubba *– gotowany na parze ryż z kawałkami podsmażonego mięsa i pomidora oraz nasionami sosny. Beduini często podają również znany wszystkim dobrze *kebab, shaorme *i *falafel *– kulki z ciecierzycy smażone na głębokim oleju. Narodową potrawą *Jordanii, serwowaną najczęściej podczas przyjmowania gości, jest mansaf. Potrawa ta składa się z ryżu podawanego na cienkim jak pergamin chlebie (szrak) wraz z gotowaną i obsmażoną na głębokim oleju jagnięciną lub kurczakiem polanym śmietaną. W Jordanii do każdego dania podawany jest chleb w różnych postaciach. Do wyboru mają obok tureckiego chleba pita, również arabski ajsz *wypiekany w postaci
płaskich bochenków i *ajsz bi zaatar - chleb z ziołami i tymiankiem.
*Słodkości na koniec *Jak na region przystało, desery jordańskie są bardzo słodkie. Opierają się przede wszystkim na miodzie, orzechach i syropie. Najpopularniejsze to *baklawa *– ciasto z orzechami i miodem oraz *mushabak *– ciasto polane słodkim syropem. Desery podawane są zazwyczaj w połączeniu z aromatyczną kawą i herbatą. W Jordanii picie tych napojów to istny rytuał, znak gościnności i poważania. Gdy gospodarz zaproponuje kawę, nie powinno się odmawiać. Tradycyjna kawa Beduinów to bardzo mocny, gorzki napój podawany z dużą ilością kardamonu. Gospodarz nalewa jej zazwyczaj po sam brzeg filiżanki. Etykieta przewiduje wypicie przynajmniej trzech, na szczęście małych, filiżanek. Po kawie rozpoczyna się picie herbaty, podawanej w niewielkich szklaneczkach, która w odróżnieniu od kawy jest bardzo słodka i miętowa.
Zachęcamy do oglądania programu Sophie Grigson w Jordanii, która zabierze nas w tak odległe zakątki świata, które zdecydowanie rozochocą nasze kubki smakowe.
Sophie Grigson w Jordanii od 13 sierpnia, w każdy poniedziałek o godz. 20:00 na kanale Travel Channel!