Pierwszy taki kebab na świecie. Kosztuje 87 zł
Choć pochodzi z Turcji, stał się tak popularny, że zjemy go niemalże w każdym miejscu świata. Kebab, o którym mowa, w tradycyjnej wersji powinien składać się z mięsa baraniego, surówek i sosów. Często spotyka się także wersje z kurczakiem czy nawet wieprzowiną. Restaurator z Londynu wpadł na pomysł zrobienia kebaba z... ośmiornicą.
Kuchnia turecka dla wielu jest jedną z najlepszych na świecie. Bogactwo smaków ukształtowało się na przestrzeni wieków dzięki położeniu między Azją a Europą i kulinarnym wpływom z różnych stron potężnego niegdyś Imperium Osmańskiego. Myśląc o daniach, pochodzących z Turcji, zapewne większości na myśl przyjdzie właśnie kebab.
Najsłynniejszy i tradycyjny İskender kebap to potrawa zaproponowana w XIX w. przez İskendera Efendi z Bursy. Jej podstawą jest mięso pieczone na pionowym ruszcie. Dzięki odpowiedniemu nasączeniu tłuszczem nie przypala się. Taka baranina podawana była na płaskim chlebie pide, z sosem pomidorowym, jogurtem, masłem i grillowanymi warzywami.
Restaurator z Londynu zszokował pomysłem
Teraz w wielu miastach zjemy alternatywne wersje tego dania, nawet takie z frytkami czy innym rodzajem mięsa. Restaurator z Wielkiej Brytanii zaproponował swoim gościom pierwszy na świecie kebab z... ośmiornicą. Jak czytamy w poście na Facebooku, otwarty w został w Camden Market w Londynie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polacy wybierają na potęgę. "Bardzo dobrze nam się kojarzy"
Na instagramowym profilu @superinnovators pokazano, jak wygląda to danie o zaskakującym połączeniu. Na stronie restauracji znaleźć można cenę tego dania. Kebab z ośmiornicą nie jest tani, kosztuje bowiem 17,5 funtów (ponad 87 zł).
Poruszenie w komentarzach
W mediach społecznościowych pojawiło się wiele komentarzy. Choć generalizując, można byłoby powiedzieć, że kebab to danie, które lubią niemalże wszyscy, ta wersja podzieliła internautów. "To jest takie złe", "Okropne. Nie powinniśmy jeść ośmiornicy", "Nie, nie, nie... to w każdym razie nie wygląda dobrze", "Ośmiornica jest pewnie sucha i twarda, jak skóra" - piszą internauci. "Chcę tego", "Pyszne", "Muszę spróbować" - komentują inni.
Źródło: Instagram @superinnovators