Co warto zobaczyć w Prowansji?
Inną prowansalską specjalność stanowią calissons - słodkie smakołyki z melonów, migdałów i cukru pudru. O tytuł najpyszniejszych tego rodzaju cukierków nieustannie walczą tacy ich producenci, jak np. Confiserie du Roy René czy Puyricard. Ten ostatni uchodzi za mistrza w dziedzinie wyrobów czekoladowych. Do dziś w jego zakładach proces produkcji czekoladek - od sortowania ziaren kakaowca aż do pakowania - odbywa się ręcznie. Podczas wizyty w fabryce gości otacza błogi zapach kakao i wanilii. Na koniec przewidziana jest degustacja czekolady, a także możliwość wzięcia udziału w warsztatach, podczas których wykonuje się słodkości pod czujnym okiem cukiernika.
Prowansja zachwyca pięknem przyrody i zabytków, kusi smakiem regionalnych dań i przyciąga centrami rozrywki. Bez względu na porę roku czy grubość portfela warto odwiedzić ten uroczy region Francji, bo każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Tekst: Aleksandra Soroczyńska/ if/pw
[
]( http://www.all-inclusive.com.pl/ )