Raj dla miłośników biegówek
Kronplatz jest znany ze swoich 200 kilometrowych tras narciarskich do stylu klasycznego, dowolnego, dla wielbicieli lekkiej atletyki, a także dla tych, którzy po prostu chcą podziwiać malownicze krajobrazy.
Bieganie na nartach wpływa korzystnie na zdrowie. Wdychasz cudowne śnieżne powietrze. Ruchy ramion wpływają na oddychanie, a w konsekwencji na absorpcję tlenu. Ponadto, podczas biegania pracuje 80% powierzchni pleców, klatki piersiowej oraz mięśni rąk. Jest jeszcze jedna pozytywna rzecz: nie musisz patrzeć pod nogi, możesz rozglądać się po okolicy! Kronplatz jest prawdziwym rajem dla twoich oczu i duszy. Ostatnia, ale nie mniej ważna atrakcja - przepyszne miejscowe knedle!
Fakt, że region Kronplatz jest jednym z najlepszych miejsc w Alpach do biegów narciarskich to nie przypadek. To miejsce odpowiada każdemu: Znajdują się tam łatwe trasy narciarskie specjalnie dla początkujących biegaczy. Osoby bardziej zaawansowane mogą popracować nad techniką w specjalnych szkółkach narciarskich.
Jeżeli wydaje się Tobie, że narciarstwo biegowe jest bardzo łatwe to nie radzimy nauki biegania na nartach na własną rękę. Niewłaściwe ruchy mogą doprowadzić do poważnych kontuzji. Dlatego na początku radzimy zainwestować w odpowiedni trening przygotowawczy pod okiem wykwalifikowanych instruktorów.
Romantycy mogą nacieszyć swoje oczy cudownymi widokami. Trasy narciarskie o dużej różnicy wzniesień biegnące poprzez przełęcz Passo delle Erbe (Würzjoch) położoną na wysokości 2000 metrów oferują fascynujący widok dookoła góry Sass de Putia (Peitlerkofel). Obowiązkowa jest również trasa przez dolinę Rautal - 13 km przez las do wiejskiej chaty Pederü i z powrotem.
Osoby lubiące aktywnie spędzać czas jak i miłośnicy dobrego jedzenia odnajdą się na trasie do doliny Gsieser Tal: szlak ma 20 km długości jest pełen malowniczych widoków. Trasa znajduje się na wysokości od 1 000 do 1 400 metrów nad poziomem morza. 42 Km dwu-śladowych tras narciarskich rozciąga się poprzez dolinę: pierwsza trasa dla stylu klasycznego - oraz druga mająca w środku wystarczającą przestrzeń dla stylu łyżwiarskiego.
Od 2001 kilka stacji pompowniczych produkuje kompaktowy śnieg, jeśli zachodzi taka potrzeba. Śnieg jest następnie właściwie rozprowadzony po trasach przez ratraki, by zapewnić doskonałą trasę dla narciarstwa biegowego.
Najlepsza rzeczą jest to, iż prawie wszystkie hotele są rozmieszczone wzdłuż tras biegowych. Od Grudnia do Marca oferują one specjalne poczęstunki oraz odpowiednio przyrządzone dania dla biegaczy. Na 18-tego Stycznia 2009 piętnaście karczm oferuje specjalnie przyrządzone knedle z farszem rozmaitego rodzaju z okazji „maratonu knedlii" w dolinie Gsieser Tal. Od godziny 11 do 16 restauracje serwują bekonowe knedle z gulaszem, serowe knedle z kapustą, szpinakiem lub z Gorgonzolą (włoski niebieski ser pleśniowy) i sosem.
Ponadto możemy spróbować grzybowych i ziemniaczanych wersji knedli - wszystkie przyrządzane domowym sposobem, okrągłe, napełniające do syta i przepyszne! Potrawy te, od wieków były częścią życia miejscowych rolników. Podawane były parę razy w tygodniu, a w niedzielę były doprawiane gulaszem. Co ciekawe Fresk z kaplicy w Appiano (Hocheppan) położonej w pobliżu Bolzano pokazuje pierwszy obrazowy rysunek tego rodzaju knedli. Maryja jest pokazana przy łóżku dzieciątka, a w rękach trzyma patelnie z pięcioma knedlami.
[
]( http://www.skiinfo.pl )