Trwa ładowanie...
19-10-2010 15:41

Święto kuchni włoskiej w Poznaniu

Już w czwartek 21 października zaczyna się trzydniowy Festiwal Smaków Włoskich w Poznaniu. Na pasjonatów kuchni włoskiej czekają wyśmienite dania, każde w wyjątkowej cenie 10 zł. Potrawy będzie oceniać profesjonalne jury, które na koniec przyzna prestiżowy tytuł „Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010”.

Święto kuchni włoskiej w PoznaniuŹródło: Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
dc45l0e
dc45l0e

Już w czwartek 21 października zaczyna się trzydniowy Festiwal Smaków Włoskich w Poznaniu. Na pasjonatów kuchni włoskiej czekają wyśmienite dania, każde w wyjątkowej cenie 10 zł. Potrawy będzie oceniać profesjonalne jury, które na koniec przyzna prestiżowy tytuł „Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010”.

Główną ideą I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu jest ocena specjałów kuchni włoskiej serwowanych przez poznańskich restauratorów. Uczestnikami mogły zostać restauracje funkcjonujące na terenie całego Poznania serwujące włoskie potrawy. Każda restauracja biorąca udział w Festiwalu zaprasza przez 3 dni na specjalne festiwalowe danie w cenie 10 zł.

Restauracje biorące udział w Festiwalu oceniane będą przez profesjonalne jury, w którego skład wchodzą szefowie kuchni oraz dziennikarze. Zwycięska restauracja otrzyma specjalną naklejkę, która będzie widniała na drzwiach frontowych lokalu.

Poznańskie lokale będą również walczyć o drugą statuetkę festiwalową, czyli nagrodę publiczności. Goście, którzy skosztują potraw biorących udział w Festiwalu otrzymają w restauracjach ankietę, w której dokonają oceny zarówno restauracji, jak i konkursowej potrawy. W tej kategorii wygra ta restauracja, która zbierze najwięcej pozytywnych opinii gości. Dla oceniających przewidziano również atrakcyjne nagrody, a wyniki zostaną opublikowane na oficjalnej stronie Festiwalu: www.smakiwloskie.pl

W tym roku do rywalizacji przestępują poznańskie restauracje serwując następujące dania:

  1. Cafe Bordo, ul. Żydowska 28 Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem
dc45l0e

2.Fidelio, ul. Garbary 50
Pierś z kurczaka z gruszką w sosie gorgonzolowo-orzechowym

  1. La Lucciola, ul. Głogowska 50 Krewetki tiger z makaronem tagliatelle
  1. Girasole, ul. Żydowska 27 Tagliatelle verdi (zielone tagliatelle), borowiki, świeży szpinak, czosnek, cebula, pomidorki koktajlowe świeże zioła
  1. Pizzerie Tivoli ul. Wroniecka 13, ul. Naramowicka 187, ul. Św. Czesława 3 oraz ul. Ściegiennego 70 Pizza alpejska: sos pomidorowy, ser mozzarella, rukola, bekon, salami, pomidory
  1. Roma, ul. Półwiejska 24 Makaron al. dente przyrządzany z boczkiem, cebulą, jajkiem i oliwą z oliwek z łupanym serem parmezanem w oryginalnym stylu włoskim
  1. Umberto, ul. Żydowska 28 Grillowana cukinia faszerowana mięsem mielonym z nutką suszonej śliwki podawana z sosem winno-śliwkowym oraz bruschettą, czyli opiekanym chlebkiem z oliwą, pomidorami, czosnkiem i bazylią
  1. Villa Magnolia, ul. Głogowska 40 Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami
dc45l0e

Festiwal Smaków Włoskich to impreza kulinarna połączona z Tygodniem Włoskim w Poznaniu, organizowanym jest przez Stowarzyszenie Polonia - Italia i Joannę Ochniak – przedstawicielkę Polski w inicjatywie Kobiet w WASC (Światowym Stowarzyszeniu Społeczności Kucharskiej), pod patronatem Urzędu Miasta Poznania, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego i Ambasady Republiki Włoskiej w Warszawie oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Specjalny patronat nad Festiwalem objęła Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna.

dc45l0e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc45l0e