Święto kuchni włoskiej w Poznaniu
Już w czwartek 21 października zaczyna się trzydniowy Festiwal Smaków Włoskich w Poznaniu. Na pasjonatów kuchni włoskiej czekają wyśmienite dania, każde w wyjątkowej cenie 10 zł. Potrawy będzie oceniać profesjonalne jury, które na koniec przyzna prestiżowy tytuł „Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010”.
Już w czwartek 21 października zaczyna się trzydniowy Festiwal Smaków Włoskich w Poznaniu. Na pasjonatów kuchni włoskiej czekają wyśmienite dania, każde w wyjątkowej cenie 10 zł. Potrawy będzie oceniać profesjonalne jury, które na koniec przyzna prestiżowy tytuł „Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010”.
Główną ideą I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu jest ocena specjałów kuchni włoskiej serwowanych przez poznańskich restauratorów. Uczestnikami mogły zostać restauracje funkcjonujące na terenie całego Poznania serwujące włoskie potrawy. Każda restauracja biorąca udział w Festiwalu zaprasza przez 3 dni na specjalne festiwalowe danie w cenie 10 zł.
Restauracje biorące udział w Festiwalu oceniane będą przez profesjonalne jury, w którego skład wchodzą szefowie kuchni oraz dziennikarze. Zwycięska restauracja otrzyma specjalną naklejkę, która będzie widniała na drzwiach frontowych lokalu.
Poznańskie lokale będą również walczyć o drugą statuetkę festiwalową, czyli nagrodę publiczności. Goście, którzy skosztują potraw biorących udział w Festiwalu otrzymają w restauracjach ankietę, w której dokonają oceny zarówno restauracji, jak i konkursowej potrawy. W tej kategorii wygra ta restauracja, która zbierze najwięcej pozytywnych opinii gości. Dla oceniających przewidziano również atrakcyjne nagrody, a wyniki zostaną opublikowane na oficjalnej stronie Festiwalu: www.smakiwloskie.pl
W tym roku do rywalizacji przestępują poznańskie restauracje serwując następujące dania:
- Cafe Bordo, ul. Żydowska 28 Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem
2.Fidelio, ul. Garbary 50
Pierś z kurczaka z gruszką w sosie gorgonzolowo-orzechowym
- La Lucciola, ul. Głogowska 50 Krewetki tiger z makaronem tagliatelle
- Girasole, ul. Żydowska 27 Tagliatelle verdi (zielone tagliatelle), borowiki, świeży szpinak, czosnek, cebula, pomidorki koktajlowe świeże zioła
- Pizzerie Tivoli ul. Wroniecka 13, ul. Naramowicka 187, ul. Św. Czesława 3 oraz ul. Ściegiennego 70 Pizza alpejska: sos pomidorowy, ser mozzarella, rukola, bekon, salami, pomidory
- Roma, ul. Półwiejska 24 Makaron al. dente przyrządzany z boczkiem, cebulą, jajkiem i oliwą z oliwek z łupanym serem parmezanem w oryginalnym stylu włoskim
- Umberto, ul. Żydowska 28 Grillowana cukinia faszerowana mięsem mielonym z nutką suszonej śliwki podawana z sosem winno-śliwkowym oraz bruschettą, czyli opiekanym chlebkiem z oliwą, pomidorami, czosnkiem i bazylią
- Villa Magnolia, ul. Głogowska 40 Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami
Festiwal Smaków Włoskich to impreza kulinarna połączona z Tygodniem Włoskim w Poznaniu, organizowanym jest przez Stowarzyszenie Polonia - Italia i Joannę Ochniak – przedstawicielkę Polski w inicjatywie Kobiet w WASC (Światowym Stowarzyszeniu Społeczności Kucharskiej), pod patronatem Urzędu Miasta Poznania, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego i Ambasady Republiki Włoskiej w Warszawie oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Specjalny patronat nad Festiwalem objęła Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna.