Sylwester w Chorwacji: wyjazd na Istrię
Planując Sylwestra poza granicami Polski najczęściej wybieramy najbardziej znane stolice Europy - Paryż, Berlin czy Rzym. Czasem jednak warto zdecydować się na bardziej nietypowy dla tej pory roku kierunek - Chorwację.
Sylwester w Chorwacji, na półwyspie Istria na pewno będzie należał do niezapomnianych! Ten największy chorwacki półwysep jest także najbardziej zróżnicowanym regionem kraju. Mając 3160 km kw., oddziela Europę Środkową od Adriatyku, a doskonały klimat - będący pod silnym wpływem Morza Śródziemnego - przyciąga tłumy turystów. Malownicze miasta, leżące zarówno w głębi lądu, jak i na wybrzeżu, noszą ślady dawnych kultur. Oficjalną stolicą regionu jest Pazin, ale tak naprawdę za centrum gospodarczo-kulturalne należy uznać Pulę.
Przy okazji jest ona największym miastem półwyspu, zostawiając w tyle inne duże ośrodki - Rovinj, Porec, Umag, Labin, Buje i Buzet. Jeszcze do niedawna Istria była najbogatszą i najczęściej odwiedzaną częścią Chorwacji. Od kilku lat ma jednak trudności w utrzymaniu pozycji lidera. Wszystko za sprawą Dalmacji, która z roku na rok przyciąga coraz więcej urlopowiczów.
W ofercie noclegowej Istrii pojawiły się - obok hoteli i pensjonatów - także gospodarstwa agroturystyczne. Coraz więcej tego typu miejsc, położonych zaledwie kilka kilometrów od morza, czeka na turystów, a stare domy zaadaptowane na pensjonat, stojące w pięknym otoczeniu, bez trudu znajdują chętnych.
Wystarczy opuścić wybrzeże i tłum turystów, by znaleźć się w innej krainie - zagubionych w czasie i winnicach wiosek, spokojnie płynących dni, malowniczych pejzaży... Docierając na półwysep od strony lądu, można się poczuć trochę zaskoczonym. Tonący w zieleni krajobraz w niczym nie przypomina skalistych śródziemnomorskich klimatów - do których przecież tak blisko - wszystko zaś kojarzy się z włoską Toskanią. Jak okiem sięgnąć, pola i winnice, ubarwione miasteczkami o domach krytych czerwoną dachówką. I wszędzie zabytki sprzed kilku wieków.
Zielona Istria to królestwo winnic. Wśród odmian białych dominuje malvazija, wśród czerwonych - teran. Ta pierwsza daje wina z charakterem, o orzechowym posmaku i świeżym aromacie, doskonale pasujące do specjałów morskiej kuchni. Z tej drugiej wytwarza się rubinowe wino, wyraźnie owocowe w nutach - niezbędny dodatek do mięsnych gulaszów i dań z dziczyzny. Jest jeszcze muškat (lub moškat) - o kwiatowym zapachu i wytrawno-słodkim aromacie - podawany głównie do słodyczy.
* *pw/if