Tradycje wielkanocne w różnych zakątkach Polski
Podróżując przez różne regiony i zakątki Polski warto przyjrzeć się kolorowym tradycjom wielkanocnym, które pokazują różnorodność i mozaikę kulturową naszego kraju. Ciekawe przykłady tradycji związanych ze Świętami Wielkanocnymi opisują autorzy przewodników po małych ojczyznach wydanych w serii PolskaTurystyczna.pl.
Podróżując przez różne regiony i zakątki Polski warto przyjrzeć się kolorowym tradycjom wielkanocnym, które pokazują różnorodność i mozaikę kulturową naszego kraju. Ciekawe przykłady tradycji związanych ze Świętami Wielkanocnymi opisują autorzy przewodników po małych ojczyznach wydanych w serii PolskaTurystyczna.pl.
Na ziemi krakowskiej przed Wielkanocą, w niektórych miejscowościach można zobaczyć Pucheroków, tj. grupy chłopców przepasanych słomianymi powrozami, z twarzami umazanymi sadzą i w stożkowatych czapkach z ozdobami z kolorowej bibułki - zbierają datki, opowiadając po domach wesołe wierszyki.
Wizytówką śląskiego Raciborza i ziemi raciborskiej są wielkanocne procesje konne odbywające się w poniedziałek wielkanocny, których tradycja sięga co najmniej średniowiecza. Na Górny Śląsk zwyczaj ten przynieśli osadnicy z Zachodu, zasiedlający te ziemie w XIII w. W Wielki Czwartek i Wielki Piątek kościelne dzwony w Raciborzu milczą. Mieszkańcy mówili, że „poszły do Rzymu”. Zamiast nich w niektórych wsiach słychać klekot kołatek, którym przypisuje się moc odpędzania złych czarów. W Wielką Sobotę święci się oczywiście pokarmy. Śląskie pisanki, zwane tu kroszonkami, zdobione są misternym, roślinnym ornamentem wyskrobanym w kolorowo zabarwionej skorupce. Do barwienia stosuje się najczęściej wywary z łusek cebuli, oziminy, kory dębowej lub olszyny. Kiedyś na jajkach wypisywano krótkie miłosne wierszyki lub życzenia.
Wielkanoc prawosławna, obchodzona przez mieszkańców zwłaszcza regionów wschodniego pogranicza, w tym roku wypada w tym samym czasie co Wielkanoc katolicka. W Wielką Sobotę w cerkwi święci się pokarmy, głównie jajka (często bez skorupek) oraz ciasto zwane Paschą. Nie ma w tradycji prawosławnej śmigusa dyngusa, natomiast odwiedza się groby bliskich i zanosi im pisanki. W dziewięć dni po Wielkanocy przypada prawosławne święto zmarłych, czyli Radunica, kiedy to przy grobach spożywa się symboliczny obiad, a jego część zostawia na grobie zmarłego – jajka, słodycze czy kawałki chleba.
Różnorodność potraw wielkanocnych jest w Polsce wyjątkowa. Z przepisów na smakołyki wybraliśmy lanckorońską magiczną polewkę – zwaną też chrzanówką lanckorońską. Podawana w Lanckoronie i okolicach (woj. małopolskie) uważana jest za afrodyzjak działający zarówno na panów jak i na panie, zapewne z powodu dodatku lubczyku lanckorońskiego. Przysmaku można spróbować m.in. w kawiarni „Cafe Pensjonat” na lanckorońskim rynku, prowadzonej przez Stowarzyszenie „Na Bursztynowym Szlaku”.