Trwa ładowanie...
09-12-2011 15:54

Zamkowa w Kliczkowie

W Kliczkowie znajduje się jeden z największych zamków w Polsce i jeden z większych hoteli w obiektach zabytkowych. Zamek wzniósł w XIII wieku, na wysokiej skarpie Kwisy, książę świdnicko-jaworski Bolko I Surowy. Potem jego historia związana była z wieloma rodami niemieckimi.

Zamkowa w KliczkowieŹródło: Hachette Polska
d31uijc
d31uijc

W Kliczkowie znajduje się jeden z największych zamków w Polsce i jeden z większych hoteli w obiektach zabytkowych. Zamek wzniósł w XIII wieku, na wysokiej skarpie Kwisy, książę świdnicko-jaworski Bolko I Surowy. Potem jego historia związana była z wieloma rodami niemieckimi.

Zamkowa

W drugiej połowie XVI wieku zamek rozbudowano w stylu renesansowym. Mimo iż II wojna światowa oszczędziła zamek, w 1948 roku spłonął, prawdopodobnie podpalony. Odbudowany w latach 90. XX wieku zachwyca architekturą i detalami. Ze względu na skomplikowany układ przejść i labirynty korytarzy prowadzących do sal na różnych poziomach, naprawdę można się w nim zgubić. Wnętrza są wspaniałe, zwłaszcza sala teatralna i kaplica. Wokół pałacu rozciąga się rozległy romantyczny park w stylu angielskim, w którym znajduje się jedyny w Polsce cmentarz koni, ufundowany przez rodzinę książąt zu Solms-Baruth.
W jednym z pomieszczeń dawnych stajni mieści się nieduża kawiarenka. Zachowało się tu wiele elementów dawnego wyposażenia, takich jak przyścienne żłoby, żeliwne kolumny, płytki ceramiczne na ścianach w kolorze błękitnym i białym.
W dawnej garderobie hrabiego, z belkowanym stropem z ciemnego drewna i wysoką boazerią, urządzono bar i salę śniadań dla gości hotelowych. Jest tu także Sala Balowa, zwana Francuską, o bladoróżowych ścianach i białych sztukateriach. W piwnicach znajduje się winiarnia. Latem na dziedzińcu urządzany jest ogródek kawiarniany. Kuchnia, znana z wyrafinowanych połączeń smakowych, jest tu wyśmienita. Smakowi dorównuje piękny sposób podania potraw. Prawdziwie zamkowa kuchnia i obsługa.

Wybrane z  menu
Barszcz czerwony z drylowanymi wiśniami i rwanymi kluskami
Polędwica Magnolia w osnowie z dwóch sosów
Krewetki królewskie w sosie curry
Sola marynowana w mleku podana na sosie migdałowo-limonkowym
Kaczka pieczona w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście z kopytkami
Polędwica wieprzowa faszerowana figami w sosie mascarpone
Polędwica wołowa nadziewana wiśniami z sosem malinowym z kluskami śląskimi
Zrazy z dzika w plastrach wędzonej szynki w sosie grzybowym,z kaszą gryczaną, marynowanymi buraczkami

Okolica
Bolesławiec – centrum bolesławieckiej ceramiki – wyroby z Bolesławca znane są na świecie, gdzie uchodzą za produkt artystyczny i dość ekskluzywny. Bolesławiec to piękne zabytkowe miasto nad Bobrem z dobrze zachowanym układem ulic i rynkiem z późnogotyckim ratuszem; późnogotycki kościół Wniebowzięcia NMP i św. Mikołaja (1482 1521); wystawiony przez króla Prus żeliwny pomnik rosyjskiego feldmarszałka Michaiła Kutuzowa, który zmarł w Bolesławcu w 1813 roku. Bory Dolnośląskie. Nowogrodziec – barokowy kościół poewangelicki z 1790 roku; ruiny klasztoru Magdalenek z XIII wieku, przebudowanego w XVIII wieku; ratusz z 1795 roku; domy z XVII i XVIII wieku zwrócone szczytami do ulicy. Raciborowice Górne – romańsko-gotycki kościół św. Michała Archanioła z XIII wieku.

Zamkowa
Kliczków
(75) 734 07 00-2
(75) 734 07 03
www.kliczkow.com.pl
zamek@kliczkow.com.pl

*Dojazd samochodem *Drogą nr 350 Bolesławiec–Gozdnica

Seria: Miejsca niezwykłe Tytuł: Karczmy, zajazdy, restauracje Autor: Barbara Kaniewska

d31uijc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31uijc