Anna Popek i Paweł Loroch w Madrycie
Itaka&Gala zaprasza na nowy program kulinarno-podróżniczy "Śniadania Świata", nadawany co piątek o godzinie 9:30 w programie "Pytanie na Śniadanie" w TVP2.
Itaka&Gala zaprasza na nowy program kulinarno-podróżniczy ”Śniadania Świata„, nadawany co piątek o godzinie 9:30 w programie ”Pytanie na Śniadanie„ w TVP2.
Tym razem Śniadania Świata wraz z Anna Popek i Pawłem Lorochem zapraszają na poranek w Madrycie.
Każda Seniora i Senior udając się do Hiszpanii nie może ominąć Madrytu. Wiem, wiem …przyciągają i ciepło i wspaniałe morze z atrakcjami wybrzeża i chce się po długiej zimie zaznać kąpieli morskich i słonecznych. Ale stolica Hiszpanii i Kastylii to niezwykłe królewskie miasto.
Swoją wędrówkę po zabytkach miasta należy rozpocząć od Pałacu Królewskiego. Ta zbudowana w XVIII wieku, monumentalna budowla góruje nad miastem. Co prawda w tej chwili pełni rolę reprezentacyjną, ponieważ Król Juan Carlos wybrał skromniejszy pałac w pod madryckiej Zarzuelli ale robi iście królewskie wrażenie. A przed pałacem: kuglarze, clowni, śpiewacy, rycerze bez głów, królewny bez rąk; słowem dziwy i śmiechy ogromne.
Wędrując po Madrycie i mijając Katedrę San Isidoro, trzeba wdrapać się na niewielkie wzniesienie i oddać hołd papieżowi Janowi Pawłowi II, to jedna z najpiękniejszych i najbardziej udanych rzeźb naszego rodaka, które zostały postawione na świecie. Od katedry niedaleko na Plaza Mayor, to chyba ten główny i najpiękniejszy z placów Madrytu. Otoczony wspaniałymi zabytkami architektury zachęca aby przysiąść na filiżankę kawy w jednej z dziesiątek kawiarni i degustować i małą czarną i otaczające nas piękno.
Wędrując dalej dochodzimy do pomnika Niedźwiedzia wdrapującego się na drzewko truskawkowe to herb Madrytu na Puerta del Sol - placu, który jest kolejnym symbolem stolicy Kastylii i całej Hiszpanii. Madryt tętni życiem przez całą dobę, tysiące kawiarni, restauracji, tawern, barów tapas i winiarni zachęca do próbowania, smakowania, popijania i zachwycania się dobrodziejstwami morza i Ziemi.
Tapas to typowe hiszpańskie przekąski podawane do napojów i świetne, praktyczne rozwiązanie na gorące, słoneczne dni. Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino, szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami. Do najbardziej znanych tapas należą: jamón serrano – mała kanapka z szynką, oreja – ucho wołowe smażone we fryturze, tortilla española – omlet z jajek i smażonych kartofli patatas bravas – ziemniaki smażone w głębokim oleju, oliwki, mariscos – owoce morza i fuet – katalońska kiełbasa. Zapewniam, że wszystko bajecznie smaczne, wspaniale przyprawione i ociekające hiszpańskim smakiem i wyobraźnią kulinarną.
Zastanawiałem się chodząc po tym pięknym mieście: skąd bierze się radość życia jego mieszkańców. Dziś ją rozumiem. Madrilenios, bo tak nazywają sami siebie, nie żyją przeszłością a teraźniejszością, która napełnia ich wesołością i optymizmem A przyszłość, ta jest wielką niewiadomą więc pomyślimy o niej jutro czyli maniana. Adios.
Autor tekstu: Piotr Poraj-Poleski