Co jeść i pić na Cyprze?
Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
Jedna z największych i najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego ma wiele do zaoferowani każdemu, kto na nią zawita. Ruch turystyczny koncentruje się głównie w Nikozji, Limassol, Larnace, Pafos i Ayia Napie. Każde z tych miejsc ceni sobie nieco odmienne smaki. Poza większymi miastami warto przystanąć na chwilę w małych cypryjskich wioskach. Tu też kuchnia zaskakuje, a mieszkańców cechuje ogromna serdeczność. Jak na dłoni zobaczymy na Cyprze, że jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego, okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.
Cypr, jedna z największych i najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego, ma wiele do zaoferowani każdemu, kto na nią zawita. Ruch turystyczny koncentruje się głównie w Nikozji, Limassol, Larnace, Pafos i Ayia Napie. Późne lato i wczesna jesień to idealny moment, żeby tu przyjechać na urlop i przy okazji posmakować tutejszej kuchni. Każde z licznie odwiedzanych cypryjskich zakątków ceni sobie nieco odmienne smaki. Poza większymi miastami warto przystanąć na chwilę w małych cypryjskich wioskach, gdzie kuchnia zaskakuje, a mieszkańców cechuje ogromna serdeczność. Jak na dłoni zobaczymy na Cyprze, że jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego, okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Gościnność i towarzyskość są głęboko zakorzenione w cypryjskiej psychice do tego stopnia, że dogadzanie ludziom stało się wręcz sztuką. Oczywiście każde spotkanie towarzyskie odbywa się tu przy suto zastawionym stole. Niektórzy twierdzą nawet, że Cypryjczycy uznają jedzenie za swój sport narodowy. Co
zatem warto tu zjeść? Sprawdź!
Marta Legieć pojechanewakacje.pl