Co jeść i pić na Cyprze?
Jedna z największych i najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego ma wiele do zaoferowani każdemu, kto na nią zawita. Ruch turystyczny koncentruje się głównie w Nikozji, Limassol, Larnace, Pafos i Ayia Napie. Każde z tych miejsc ceni sobie nieco odmienne smaki. Poza większymi miastami warto przystanąć na chwilę w małych cypryjskich wioskach. Tu też kuchnia zaskakuje, a mieszkańców cechuje ogromna serdeczność. Jak na dłoni zobaczymy na Cyprze, że jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego, okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.
Cypr, jedna z największych i najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego, ma wiele do zaoferowani każdemu, kto na nią zawita. Ruch turystyczny koncentruje się głównie w Nikozji, Limassol, Larnace, Pafos i Ayia Napie. Późne lato i wczesna jesień to idealny moment, żeby tu przyjechać na urlop i przy okazji posmakować tutejszej kuchni. Każde z licznie odwiedzanych cypryjskich zakątków ceni sobie nieco odmienne smaki. Poza większymi miastami warto przystanąć na chwilę w małych cypryjskich wioskach, gdzie kuchnia zaskakuje, a mieszkańców cechuje ogromna serdeczność. Jak na dłoni zobaczymy na Cyprze, że jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego, okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Gościnność i towarzyskość są głęboko zakorzenione w cypryjskiej psychice do tego stopnia, że dogadzanie ludziom stało się wręcz sztuką. Oczywiście każde spotkanie towarzyskie odbywa się tu przy suto zastawionym stole. Niektórzy twierdzą nawet, że Cypryjczycy uznają jedzenie za swój sport narodowy. Co
zatem warto tu zjeść? Sprawdź!
Marta Legieć pojechanewakacje.pl
Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
Na wyspie dominuje prosta, smaczna i obfita kuchnia. Główny nacisk kładzie na świeże składniki, pikantne przyprawy i zdrową oliwę z oliwek. Ktoś, kto jada jak przysłowiowy wróbelek, musi się mieć na baczności. Może dla spokoju od razu nastawić się na przywiezienie z wakacji dwóch kilo więcej? Odwiedzający *Cypr *wielbiciele ryb i owoców morza z pewnością będą zadowoleni. Wybór jest duży, jednak dania te nie należą do najtańszych, gdyż więcej jada się tu mięs.
Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
By zrobić prawdziwie głęboki przegląd miejscowych smaków, najlepiej zamówić meze, które znakomicie potrafi pokazać możliwości cypryjskich tawern i restauracji. To nie danie, a cypryjski zwyczaj - biesiadowanie w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Czego możemy się spodziewać zamawiając meze? Otrzymamy porcję przeróżnych lokalnych smakołyków: rybnych, mięsnych lub mieszanych. Dań jest kilkanaście, a w wersjach naprawdę ekstremalnych nawet kilkadziesiąt.
Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
Wśród pojawiających się na stole potraw z pewnością pojawi się ser halloumi, sałatka wiejska (zbliżona do sałatki greckiej), tahini (pasta sezamowa), humus (pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek), dolmades (ryż z mięsem zawijany w liście winogron), souvla (mięso grillowane), souvlaki (szaszłyki), sheftalia (siekane mięso wieprzowe z cebulą i przyprawami, zapakowane w naturalną kiszkę), afelia (gulasz wieprzowy). Warto spróbować kleftiko - to mięso jagnięce lub kozie pieczone z warzywami w tradycyjnym glinianym piecu. Kleftiko uznawane jest za narodową cypryjską potrawę. Warto od razu nie rzucać się na jedzenie, tylko spróbować wszystkich przekąsek po trochu. Nie ma bowiem możliwości, aby nawet przy niezbyt łapczywym sposobie jedzenia pozostać głodnym.
Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
Cypr jest ziemniaczanym potentatem. Wielbiciele kartoflanych smaków znajdą tu bez wątpienia coś dla siebie. Wiele osób dziwi się, gdy widzi jak dużo jada się tu frytek. Podawane są niemal do każdego posiłku. Przygotowywane z pysznych miejscowych (czerwona odmiana) ziemniaków, różnią się w smaku od naszych.
Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
Wielbiciele słodkości powinni spróbować kadaiffi, pysznego ciasta polanego miodem. Dużą popularnością cieszą się owoce, które można znaleźć na przydrożnych stoiskach. Wśród nich na wyróżnienie zasługują pyszne i soczyste figi. Miejscowy specjałem jest szuszuko. Nie można pominąć kandyzowanych owoców.
Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
Kolejnym słodkim przysmakiem, którego trzeba spróbować jest szuszuko. Wytwarzany jest z migdałów lub orzechów i winogronowych wytłoków pozostałych po wyrobie wina, z których tłoczy się sok. Wyglądają trochę jak woskowe świeczki lub kiełbaski, jednak, gdy się je pokroi na małe krążki, widać w nich migda ły lub orzechy.
Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
Wyspy nie można opuścić bez spróbowania karydati, które mają specyficzny, bardzo oryginalny smak. Podaje się je zwykle na zakończenie biesiady. Młode, jeszcze niedojrzałe orzechy, zanurza się w słodkiej zalewie, która je konserwuje. Z czasem przechodzą smakiem syropu, wciąż zachowując swą miękkość. Czasami Cypryjczycy jadają je jako lekarstwo przy dolegliwościach żołądka.
Zivania, Cypr
Każdy posiłek wypada zakończyć kieliszkiem zivany, która nie bez powodu często jest nazywana ognistą wodą. To spirytus destylowany z wytłoków winogronowych. Produkowano go już w XIV wieku. Zivanię najlepiej pić w dobrym towarzystwie. Kieliszek (nie więcej) po obfitym posiłku pomaga w trawieniu.
Marta Legieć pojechanewakacje.pl