Jedzenie, które może Cię zabić
Sprawdź, na które potrawy musisz szczególnie uważać podczas egzotycznych podróży!
Jedzenie, które może Cię zabić
Sprawdź, na które potrawy musisz szczególnie uważać podczas egzotycznych podróży!
Pangium edule
Gdzie: W północno-wschodniej Azji, głównie w Indonezji, Singapurze i Malezji. Używane do jednej z bardziej popularnych potraw _ ayam buah keluak _. W niektórych regionach Indonezji z nasion produkuje się sos _ rawan _.
*Co to jest: * Są to toksyczne owoce drzewa o tej samej nazwie.
Dlaczego jest trująca: Świeże owoce i nasiona zawierają cyjanowodór, który jest śmiertelnie trujący. Mogą się nadawać do spożycia po przejściu przez proces fermentacji.
*Jak to się je: *Są dwa sposoby ich przygotowania. Jednym z nich jest gotowanie nasion bez skorupek, a później moczenie ich w wodzie. Drugim zaś jest zasypanie nasion popiołem i liśćmi bananowca. Po tym procesie _ pangium edule _ leżakuje przez około dwa miesiące – jest to optymalny czas na usunięcie substancji toksycznych. Tak przygotowane nasiona nadają się do bezpiecznego spożycia. Uważane są za doskonałą przyprawę do wielu potraw.
Takifugu
Gdzie: Japonia.
*Co to jest: * Takifugu to ryba morska, bardziej znana pod japońską nazwą _ fugu _. W Japonii mimo, że jest bardzo toksyczna, uchodzi za najbardziej wykwintny i najdroższy afrodyzjak.
Dlaczego jest trująca: Jednym z najlepszych gatunków fugu jest _ torafugu _ , która zawiera śmiertelną dawkę tetrodotoksyny. Substancja znajduje się głównie w wątrobie, jajnikach, jądrach i skórze. Nawet niewielkie ilości toksyn powodują zupełny paraliż mięśni, duszności, a na końcu śmierć. Spożywanie najbardziej trujących organów czyli - wątroby i jajników - jest całkowicie zakazane. Aż 80 proc. zatrutych umiera w przeciągu 4-24 godzin.
*Jak to się je: * Przez swoje toksyczne właściwości potrawy z fugu mogą przyrządzać jedynie licencjonowani szefowie kuchni. Jeśli chcemy zaryzykować i spróbować rybki, nie warto oszczędzać przy wyborze lokalu. Lepiej wyznawać tu zasadę - im drożej, tym bezpieczniej. W renomowanej restauracji za przystawkę zapłacimy około 120 dolarów.
Zobacz jak przygotowuje się rybę:
Afrykańska żaba olbrzymia
Gdzie: W północnej i wschodniej Namibii. Podawana głównie w prywatnych domach. Turyści mają nikłą szansę na znalezienie potrawy z żaby w menu restauracyjnym.
*Co to jest: * Pyxicephalus adspersus czyli afrykańska żaba olbrzymia zamieszkuje tereny Angoli, Botswany, Kenii, Malawi, Mozambiku, Namibii, RPA , Suazi, Tanzanii, Zambii, Zimbabwe, a także Demokratycznej Republiki Konga. Jej naturalne siedliska to suche sawanny czy subtropikalne i tropikalne suche zarośla. Jej waga może dochodzić aż do dwóch kilogramów.
Dlaczego jest trująca: Dobra wiadomość to taka, że trzeba zjeść kilka żab tego gatunku, by zakończyć swój żywot. Zła to: nawet niewielkie ilości toksycznej substancji są w stanie poważnie zainfekować układ moczowy organizmu. Tylko młode okazy uważa się za trujące.
*Jak to się je: * Wszyscy chyba znają żabie udka, będące smakołykiem we Francji. W Namibii przyrządza się żabę nieco inaczej - w całości, usuwając jedynie przewód pokarmowy. Jednym ze sposobów jest ugotowanie płaza w garnku z odrobiną drewna.
Blighia sapida
Gdzie: Przede wszystkim Jamajka, gdzie owoc ten jest niemalże symbolem narodowym, ale także Kuba, Haiti, Dominikana i zachodnia, tropikalna część Afryki.
*Co to jest: * Jest to owoc wiecznie zielonego drzewa. Angielska nazwa rośliny to _ ackee _ i pochodzi z afrykańskiego języka twi.
Dlaczego jest trująca: W Afryce owoce są używane do produkcji mydła, a kora stosowana jest jako składnik niektórych leków. Najbardziej trujące są niedojrzałe ackee. Należy być bardzo ostrożnym przy wyborze, gdyż go może skończyć się hipoglikemią, a także jamajską chorobą wymiotną.
*Jak to się je: * Potrawy z dodatkiem owoców są bardzo popularne na Jamajce i można je znaleźć praktycznie we wszystkich restauracjach. Daniem narodowym kraju jest ackee i saltfish – to połączenie suszonej ryby, pomidorów, cebuli i bammy.
Hákarl
Gdzie: Islandia
*Co to jest: * Hákarl to tradycyjna potrawa z rekina grenlandzkiego. Na Islandii uchodzi za prawdziwy rarytas, choć to nic innego jak zgniłe mięso.
Dlaczego jest trująca: Świeże mięso rekina ma toksyczne właściwości. Jest trujące ze względu na wysoką zawartość kwasu moczowego. Zwierzęta te nie posiadają nerek, dlatego wszystkie substancje są magazynowane w ich organizmie. Dlatego mięso nadaje się do spożycia dopiero po procesie fermentacji.
*Jak to się je: * By rekin był zdatny do jedzenia musi swoje odleżeć. Przygotowanie mięsa jest bardzo czasochłonne. Najpierw dokładnie się je czyści i myje. Następnie jest zakopywane w piachu, gdzie pozostaje od dwóch do trzech miesięcy - w zależności od pory roku. Po tym etapie należy je wysuszyć. Podczas tego procesu z mięsa wydziela się amoniak. Suszenie mięsa trwa do trzech miesięcy. Po tym czasie możemy skosztować przysmaku. Pocięte kawałki rekina podaje się z islandzką wódką z ziemniaków o kminkowym aromacie.
_ pw/if/sc _