Śniadania świata
Szwedzkie knackebrod i gravadlax
Dla niektórych niezaprzeczalnie najważniejszy posiłek podczas całego dnia. Według specjalistów zdecydowanie najważniejszy. Podczas podróży decyduje o tym, czy uda nam się cały dzień i będziemy mieli siłę na zwiedzanie.
Śniadania są różne w zależności od miejsca na Ziemi, w którym je zamawiamy. Zapraszamy na podróż po śniadaniach od hiszpańskich ciasteczek zaczynając, na wietnamskiej porannej zupie kończąc.
Tradycyjne szwedzkie śniadanie składa się z żytniego, białego i czarnego, chleba oraz knackebrod (krakersy), z których przygotowuje się kanapki. Dodatkami są zazwyczaj szynka, żółty ser, jajka, kawior, pomidory i kawałki papryki.
Zdarzają się również bardziej egzotyczne, dla niektórych nacji trudne do wyobrażenia, formy śniadania. Głównymi potrawami są wówczas śledzie w sosie musztardowym, małe mięsne kuleczki oraz gravadlax - kawałki marynowanego surowego łososia.