Śniadania świata
Dla niektórych niezaprzeczalnie najważniejszy posiłek podczas całego dnia. Według specjalistów zdecydowanie najważniejszy. Podczas podróży decyduje o tym, czy uda nam się cały dzień i będziemy mieli siłę na zwiedzanie.
Śniadania są różne w zależności od miejsca na Ziemi, w którym je zamawiamy. Zapraszamy na podróż po śniadaniach od hiszpańskich ciasteczek zaczynając, na wietnamskiej porannej zupie kończąc.
Tradycyjne szwedzkie śniadanie składa się z żytniego, białego i czarnego, chleba oraz knackebrod (krakersy), z których przygotowuje się kanapki. Dodatkami są zazwyczaj szynka, żółty ser, jajka, kawior, pomidory i kawałki papryki.
Zdarzają się również bardziej egzotyczne, dla niektórych nacji trudne do wyobrażenia, formy śniadania. Głównymi potrawami są wówczas śledzie w sosie musztardowym, małe mięsne kuleczki oraz gravadlax - kawałki marynowanego surowego łososia.
Piątkowy brunch w Dubaju
Jak na rozwijające się z rozmachem miasto przystało, również serwowane w nim posiłki są na najwyższym poziomie. Piątkowe (w krajach arabskich to już weekend) późne śniadanie z szampanem stało się już swego rodzaju tradycją. Po raz pierwszy "szampański brunch" pojawił się w restauracji Spectrum on One w hotelu Fairmont.
Bekon, sadzone i fasola - wyspiarski zestaw
Angielskie śniadanie to tradycyjny posiłek serwowany na ciepło na Wyspach. Kiedyś codzienny w większości angielskich domów, obecnie podawany głównie w hotelach, pensjonatach i B&B.
Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku: jajek (smażonych, jajecznicy lub "w koszulkach"), plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding, (przypominającej nieco polską kaszankę), pomidorów, grzybów i fasolki w sosie pomidorowym. Dodatkowo podaje się do tego posiłku tosty z masłem i dżemem, płatki zbożowe z mlekiem czy owsiankę, a także sosy.
Artystyczna forma - włoskie espresso
Kawa, we Włoszech, to dzieło sztuki. Espresso swój prawdziwy i oryginalny smak osiąga, kiedy rozkoszujemy się nim w prawdziwej włoskiej kafejce w otoczeniu uśmiechniętych mieszkańców.
Wchodzisz do kafejki, wykrzykujesz swoje zamówienie, płacisz w kasie, łapiesz zamówioną filiżankę z baru i rozmawiając przez telefon komórkowy wypijasz kolejne łyki mocnego naparu - to sposób na prawdziwie włoski poranek.
Hiszpańskie churros z gorącą czekoladą
Kto powiedział, że śniadanie musi być zdrowe? Dla Hiszpanów idealnym powodem, aby podnieść się z łóżka jest perspektywa śniadania, na które składa się gorąca czekolada i smażone na głębokim tłuszczu ciasteczka churros.
Ta forma "przekąski" jest również kupowana podczas wczesnoporannych powrotów do domu z nocnych imprez. Zatem często w otwartych 24h na dobę ciastkarniach o 4 nad ranem można trafić na kolejkę.
Francuskie ciastko z kawą
Francuskie śniadanie łączy się nierozerwalnie z poranną wizytą w piekarni (boulangerie). Bagietka, croissant lub rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą to obowiązkowe pozycje na porannym stole. Najważniejsze, aby od ich wypieku nie minęło więcej niż 4 godziny. Jedynym dodatkiem do tych świeżych wypieków jest czarna kawa.
W opcji hotelowej lub B&B można liczyć dodatkowo na odrobinę masła czy dżemu.
Amerykański styl - naleśniki i bajgle
Pomyśl o grubych naleśnikach! Pomyśl o bajglach! Pomyśl o nieograniczonych porcjach! Amerykańskie śniadanie to właśnie folgowanie zmysłom. Wiele wariacji na temat dodatków - bita śmietana, owoce, lody, syrop klonowy, a także wytrawne sosy, żółty ser czy szynka - to wszystko możesz znaleźć na talerzach rozmaitości.
W Iranie halim i naan z dodatkami
Najlepszym wyborem na śniadanie podczas chłodnego zimowego poranka w Iranie jest halim. Na potrawę składa się pszenica, cynamon masło i cukier ugotowane z posiekanym mięsem kurczaka lub baraniną. Posiłek jest jedzony na gorąco i bardzo wcześnie, nawet o 3 nad ranem.
Mniej rozgrzewająca forma śniadania jest naan - irański chleb typu pita z fetą, masłem lub jajkiem, złożony w małe kanapki i podawany z gorącą herbatą.
Purée z bobu po egipsku
Przed zwiedzaniem egipskich piramid warto spożyć tamtejszą potrawę serwowaną na śniadanie - ful medammas. Jest to swego rodzaju potrawka, przygotowana z ugotowanego z oliwą z oliwek, pietruszką i cebulą brązowego bobu. Potrawę powinno się spożywać ciepłą w połączeniu z egipskim chlebem.
Nasi goreng w Indonezji
Typowy poranny posiłek w Indonezji to nasi goreng - ryż z łagodnym curry, warzywami i kurczakiem lub krewetkami. Dodatkowym, znaczącym składnikiem potrawy, jest mleczko kokosowe.
Jeśli wolisz coś lżejszego, warto spróbować świeżych egzotycznych owoców, które można zakupić między innymi na pływających targach w Banjarmasin czy Kalimantan.
Pho - wietnamska zupa ulicy
Od najwcześniejszych godzin porannych, przemieszczając się wietnamskimi ulicami, zewsząd dochodzi apetyczny zapach - zupa pho jest już gotowa. Pho to lekki rosół z kurczaka lub wołowiny z makaronem ryżowym. Na północy kraju jest potrawą jadaną o każdej porze dnia i nocy, natomiast na południu jest zarezerwowana dla pory śniadaniowej.
Zarówno na ulicznych straganach, jak i w restauracyjnym menu, jest to zazwyczaj najtańsza potrawa. Nie oznacza to jednak złego smaku - jest wyjątkowo smaczna i pożywna.