WyspyŚniadania Świata - Madryt

Śniadania Świata - Madryt

Śniadania Świata - Madryt

Śniadania Świata wraz z Anna Popek i Pawłem Lorochem zapraszają na poranek w Madrycie. Tapas, desery i kawa towarzyszą Hiszpanom podczas leniwych poranków.

Kawa włoska osiągnęła w świecie legendarną sławę, ale mało kto wie,ze równie wyśmienita potrafi być kawa hiszpańska. Istnieje niezliczona ilość sposobów picia kawy w Hiszpanii. Cafè Solo (czarna) czy Cafè con leche (z mlekiem) to tylko wersje podstawowe. Ponadto mozna wypićcortado – kawę z niedużą ilością mleka. Na przebudzenie Hiszpanie piją niekiedy czarną kawę z koniakiem (carajillo). Można równieżzafundować sobie café bombòn, czyli bardzo słodki napój ze skondensowanym mlekiem!

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

1 / 7

Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Jak przyrządzić pyszną cafe con hielo? Kawę Excellent Espresso zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym. Przez ekspres przepuścić około 25-30 ml wody przez 25 sekund w temperaturze około 90 stopni. Na powierzchni kawy powinna pojawić się gęsta orzechowo- brązowa pianka. Razem z filiżanką espresso podać szklankę wypełnioną lodem. Następnie wlać espresso do szklanki z lodem i całość delikatnie wymieszać. W ten sposób otrzymuje się kawę schłodzoną, którą należy pić dosyć szybko, aby nie była zbyt wodnista.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

2 / 7

Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

By zrobić Cafe con Leche * należy przygotować espresso ze świeżo zmielonych ziaren kawy *Prima Excellent Crema w dużej filiżance lub kubku. Ekspres nastawić na około 9 -10 barów i temperaturę około 90 stopni-30 ml wody). Do tak przygotowanej kawy można dodać zagęszczone mleko z Gostynia lub zalać dużą ilością ciepłego pełnotłustego mleka.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

3 / 7

Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kuchnia hiszpańska słynie ze wspaniałych owoców morza, znakomitego wina, oliwy z oliwek, czosnku i wszechobecnych TAPAS!
Tapas to mała porcja potrawy z wędliny czy sera podawana zazwyczaj jako przystawka do piwa lub wina. Według tradycji nazwa wzięła się od słowa “pokrywka”: w dawnych czasach kieliszek przykrywano kromką chleba lub plastrem szynki, by do napoju nie wpadały muchy bądź kurz.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

4 / 7

Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kuchnia hiszpańska słynie ze wspaniałych owoców morza, znakomitego wina, oliwy z oliwek, czosnku i wszechobecnych TAPAS!
Tapas to mała porcja potrawy z wędliny czy sera podawana zazwyczaj jako przystawka do piwa lub wina. Według tradycji nazwa wzięła się od słowa “pokrywka”: w dawnych czasach kieliszek przykrywano kromką chleba lub plastrem szynki, by do napoju nie wpadały muchy bądź kurz.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

5 / 7

Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kuchnia hiszpańska słynie ze wspaniałych owoców morza, znakomitego wina, oliwy z oliwek, czosnku i wszechobecnych TAPAS!
Tapas to mała porcja potrawy z wędliny czy sera podawana zazwyczaj jako przystawka do piwa lub wina. Według tradycji nazwa wzięła się od słowa “pokrywka”: w dawnych czasach kieliszek przykrywano kromką chleba lub plastrem szynki, by do napoju nie wpadały muchy bądź kurz.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

6 / 7

Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kuchnia hiszpańska słynie ze wspaniałych owoców morza, znakomitego wina, oliwy z oliwek, czosnku i wszechobecnych TAPAS!
Tapas to mała porcja potrawy z wędliny czy sera podawana zazwyczaj jako przystawka do piwa lub wina. Według tradycji nazwa wzięła się od słowa “pokrywka”: w dawnych czasach kieliszek przykrywano kromką chleba lub plastrem szynki, by do napoju nie wpadały muchy bądź kurz.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

7 / 7

Itaka & Gala Podróże w stylu gwiazd

Obraz
© Itaka&Gala

„Itaka & Gala Podróże w stylu gwiazd” to wspólna marka tygodnika Gala oraz Biura Podróży Itaka.

Wyjątkowe połączenie oferty Itaki – największego Biura Podróży w Polsce oraz „Gali” – tygodnika o gwiazdach, gwarantują nowy, rewolucyjny i doskonały przepis na wymarzone wakacje: wysoki standard hoteli (wyłącznie 4- i 5-gwiazdkowe), oryginalne kierunki i miejsca, atrakcyjny program imprez, wyjazdów i wycieczek.
Zajrzyj na stronę www.itaka.gala.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)