Śniadania Świata - Madryt

Śniadania Świata wraz z Anna Popek i Pawłem Lorochem zapraszają na poranek w Madrycie. Tapas, desery i kawa towarzyszą Hiszpanom podczas leniwych poranków.

Obraz

/ 8Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kawa włoska osiągnęła w świecie legendarną sławę, ale mało kto wie,ze równie wyśmienita potrafi być kawa hiszpańska. Istnieje niezliczona ilość sposobów picia kawy w Hiszpanii. Cafè Solo (czarna) czy Cafè con leche (z mlekiem) to tylko wersje podstawowe. Ponadto mozna wypićcortado – kawę z niedużą ilością mleka. Na przebudzenie Hiszpanie piją niekiedy czarną kawę z koniakiem (carajillo). Można równieżzafundować sobie café bombòn, czyli bardzo słodki napój ze skondensowanym mlekiem!

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Jak przyrządzić pyszną cafe con hielo? Kawę Excellent Espresso zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym. Przez ekspres przepuścić około 25-30 ml wody przez 25 sekund w temperaturze około 90 stopni. Na powierzchni kawy powinna pojawić się gęsta orzechowo- brązowa pianka. Razem z filiżanką espresso podać szklankę wypełnioną lodem. Następnie wlać espresso do szklanki z lodem i całość delikatnie wymieszać. W ten sposób otrzymuje się kawę schłodzoną, którą należy pić dosyć szybko, aby nie była zbyt wodnista.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

By zrobić Cafe con Leche * należy przygotować espresso ze świeżo zmielonych ziaren kawy *Prima Excellent Crema w dużej filiżance lub kubku. Ekspres nastawić na około 9 -10 barów i temperaturę około 90 stopni-30 ml wody). Do tak przygotowanej kawy można dodać zagęszczone mleko z Gostynia lub zalać dużą ilością ciepłego pełnotłustego mleka.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kuchnia hiszpańska słynie ze wspaniałych owoców morza, znakomitego wina, oliwy z oliwek, czosnku i wszechobecnych TAPAS!
Tapas to mała porcja potrawy z wędliny czy sera podawana zazwyczaj jako przystawka do piwa lub wina. Według tradycji nazwa wzięła się od słowa “pokrywka”: w dawnych czasach kieliszek przykrywano kromką chleba lub plastrem szynki, by do napoju nie wpadały muchy bądź kurz.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kuchnia hiszpańska słynie ze wspaniałych owoców morza, znakomitego wina, oliwy z oliwek, czosnku i wszechobecnych TAPAS!
Tapas to mała porcja potrawy z wędliny czy sera podawana zazwyczaj jako przystawka do piwa lub wina. Według tradycji nazwa wzięła się od słowa “pokrywka”: w dawnych czasach kieliszek przykrywano kromką chleba lub plastrem szynki, by do napoju nie wpadały muchy bądź kurz.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kuchnia hiszpańska słynie ze wspaniałych owoców morza, znakomitego wina, oliwy z oliwek, czosnku i wszechobecnych TAPAS!
Tapas to mała porcja potrawy z wędliny czy sera podawana zazwyczaj jako przystawka do piwa lub wina. Według tradycji nazwa wzięła się od słowa “pokrywka”: w dawnych czasach kieliszek przykrywano kromką chleba lub plastrem szynki, by do napoju nie wpadały muchy bądź kurz.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Madryt

Obraz
© Tomasz Woźny

Kuchnia hiszpańska słynie ze wspaniałych owoców morza, znakomitego wina, oliwy z oliwek, czosnku i wszechobecnych TAPAS!
Tapas to mała porcja potrawy z wędliny czy sera podawana zazwyczaj jako przystawka do piwa lub wina. Według tradycji nazwa wzięła się od słowa “pokrywka”: w dawnych czasach kieliszek przykrywano kromką chleba lub plastrem szynki, by do napoju nie wpadały muchy bądź kurz.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Itaka & Gala Podróże w stylu gwiazd

Obraz
© Itaka&Gala

„Itaka & Gala Podróże w stylu gwiazd” to wspólna marka tygodnika Gala oraz Biura Podróży Itaka.

Wyjątkowe połączenie oferty Itaki – największego Biura Podróży w Polsce oraz „Gali” – tygodnika o gwiazdach, gwarantują nowy, rewolucyjny i doskonały przepis na wymarzone wakacje: wysoki standard hoteli (wyłącznie 4- i 5-gwiazdkowe), oryginalne kierunki i miejsca, atrakcyjny program imprez, wyjazdów i wycieczek.
Zajrzyj na stronę www.itaka.gala.pl

Wybrane dla Ciebie
Nagrała, co robił pracownik hotelu. "Byłam w totalnym szoku, to obrzydliwe!"
Nagrała, co robił pracownik hotelu. "Byłam w totalnym szoku, to obrzydliwe!"
Dramatyczne nagranie z Borneo. Łowca węży ledwo uszedł z życiem
Dramatyczne nagranie z Borneo. Łowca węży ledwo uszedł z życiem
Szykował miejsce na basen. Znalazł skarb warty fortunę
Szykował miejsce na basen. Znalazł skarb warty fortunę
Potrzebują więcej hoteli. Egipt dopłaca inwestorom
Potrzebują więcej hoteli. Egipt dopłaca inwestorom
Atrakcja w Pekinie otwarta po latach. Turyści mogą zwiedzać sekretny ogród
Atrakcja w Pekinie otwarta po latach. Turyści mogą zwiedzać sekretny ogród
Naukowcy biją na alarm. "Bezprecedensowy spadek populacji"
Naukowcy biją na alarm. "Bezprecedensowy spadek populacji"
Szykują się zmiany na najbardziej zapchanej w sezonie trasie. "To tylko półśrodek"
Szykują się zmiany na najbardziej zapchanej w sezonie trasie. "To tylko półśrodek"
Rewolucja transportowa w Kairze. Chodzi o dwa miliony pojazdów
Rewolucja transportowa w Kairze. Chodzi o dwa miliony pojazdów
Wyjątkowa promocja. Podróż Pendolino tylko za złotówkę
Wyjątkowa promocja. Podróż Pendolino tylko za złotówkę
Nowa atrakcja na południu Polski. Turyści będą zachwyceni
Nowa atrakcja na południu Polski. Turyści będą zachwyceni
Zauważyli ją na plaży. Turyści od razu zareagowali
Zauważyli ją na plaży. Turyści od razu zareagowali
Zmiany na jednej z ulubionych wysp Polaków. Chodzi o magiczną atrakcję
Zmiany na jednej z ulubionych wysp Polaków. Chodzi o magiczną atrakcję