Wyprawy szlakiem potraw
Kuchnia na wakacjach
W Czechach królują knedle
Ot, na przykład tacy Czesi. Naród solidny, mało romantyczny, ceniący spokój i pracę. Chyba nie bez powodu właśnie u naszych południowych sąsiadów najbardziej popularnym daniem są knedle. Tak opisał tę potrawę Czechów Tadeusz Olszański, teoretyk i praktyk sztuki kulinarnej (pisownia oryginalna zachowana): "Knedle, tak charakterystyczne dla czeskiej kuchni, bardzo trafnie oddają specyficzną filozofię naszych braci Czechów. Knedle jada się bowiem spokojnie, wręcz godnie, popijając złocistym piwkiem. Knedla, choćby ze względu na jego wielkość, nie można, ot, tak sobie, wrzucić pośpiesznie "na ruszta", bo człowiek się zatka, udławi. A jak się już spokojnie te knedle spożywa, to i jest czas na szwejkowską refleksję, czy anegdotę."