Trwa ładowanie...
d21dfvj

Mistrz świata w otwieraniu ostryg

Szwedzki restaurator Hasse Johannesson triumfował w 41. edycji mistrzostw świata w otwieraniu ostryg, organizowanych dorocznie w irlandzkim Galway.

d21dfvj
d21dfvj

_ Szwedzki restaurator Hasse Johannesson triumfował w 41. edycji mistrzostw świata w otwieraniu ostryg, organizowanych dorocznie w irlandzkim Galway - doniosła agencja Reutera. _

Szwed pokonał konkurentów z 16 krajów otwierając 30 ostryg w 2 minuty i 41 sekund. Na drugiej pozycji uplasował się Kanadyjczyk Eamon Clarke, który potrzebował na wydobycie mięczaków ze skorup 13 sekund więcej.

Johannesson uczestniczył w zawodach już po raz czwarty. W ubiegłym roku, mimo że uporał się z zadaniem o sekundę szybciej, uplasował się na drugim miejscu.

Sekretem jest nie tylko dobry czas, ale również czysta prezentacja, tak, jakby się je (ostrygi) podawało w restauracji - powiedział zwycięzca. Rzeczywiście, zawodnikom dodaje się karne sekundy za nieumiejętne oderwanie mięczaka od muszli lub naruszenie go. Także piasek oraz ślady ludzkiej krwi na muszli zmniejszają szansę na wygraną.

Mistrzostwa świata w otwieraniu ostryg są widowiskowym elementem słynnego, cieszącego się 53-letnią tradycją Festiwalu Ostrygi, inaugurującego sezon na te mięczaki. Co roku wydarzenie przyciąga z całego świata amatorów ostryg, którzy chcą ich zakosztować w niecodziennym wydaniu - w połączeniu z irlandzkim piwem Guinness.

Organizatorzy szacują, że podczas czterodniowego festiwalu zjedzonych zostanie 100 tys. ostryg.

(PAP)

d21dfvj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21dfvj