Najlepsze restauracje Europy
Europa może pochwalić się mieszanką najlepszych kuchni świata. Lokale restauracyjne słyną z idealnego połączenia tradycji i nowoczesności. Zobacz gdzie serwuje się najlepsze dania na Starym Kontynencie.
Najlepsze restauracje Europy
Europa może pochwalić się mieszanką najlepszych kuchni świata. Lokale restauracyjne słyną z idealnego połączenia tradycji i nowoczesności. Zobacz gdzie serwuje się najlepsze dania na Starym Kontynencie.
Fat Duck, Wielka Brytania
W angielskiej miejscowości Berkshire znajduje się najlepsza restauracja w Europie. Szefem kuchni i właścicielem jest Heston Blumenthal, który zdobył dla lokalu trzy gwiazdki Michelin. Fat Duck słynie ze stosowania kuchni molekularnej, wykorzystującej wiedzę naukową na temat gotowania.
Pierre Gagnaire Restaurant, Francja
Pierre Gagnaire to szef kuchni i właściciel francuskiej restauracji sygnowanej swoim nazwiskiem. Lokal istnieje od 1996 roku i znajduje się na 6 rue Balzac w Paryżu. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni francuskiej i może pochwalić się trzema gwiazdkami Michelin.
Noma, Dania
Restauracja mieści się w starym magazynie na nabrzeżu sztucznej wyspy Christianshavn, w sąsiedztwie centrum Kopenhagi. Prowadzi ją słynny szef kuchni René Redzepi, który zdobył dla lokalu dwie gwiazdki Michelin. Noma to zdrobnienie od dwóch duńskich słów oznaczających nordycką żywność. Jej największą zaletą jest innowacyjne odkrywanie skandynawskiej kuchni.
Le Louis XV, Monako
W jednym z najlepszych hoteli na świecie de Paris w Monte Carlo, Alain Ducasse, prowadzi restaurację Le Louis XV. Sala urządzona jest w stylu wersalskim i oświetlana błyskiem wszechobecnego złota. Będąc w Monako warto wpaść tu na lunch i poczuć się po królewsku.
Brasserie Lipp, Francja
Brasserie Lipp to paryska restauracja połączona z browarnią. Serwowane są tu dania najlepiej pasujące do piwa. Lokal znajdziemy w szóstej dzielnicy na rue Boulevard Saint-Germain.
Hof van Cleve, Belgia
Hof van Cleve to restauracja w zachodniej Belgii. Znajduje się na wsi w pobliżu miasta Kruishoutem. Restauracja zajmuje 28 miejsce w światowym rankingu i może pochwalić się trzema gwiazdkami Michelin.
Cracco Peck, Włochy
Szef mediolańskiej restauracji Carlo Cracco uważany jest za najlepszego specjalistę od tradycyjnej włoskiej kuchni. Specjalnością lokalu są białe trufle i risotto.