Trondheim
Kraj: | |
Położenie: | 300 km na północ od Oslo, w centrum kraju, w Trondelag |
Strefa czasowa: | UTC±01:00 |
Waluta: | Korona norweska [1 NOK (100 ore) = 0,44 zł] |
Trondheim – historia
Trondheim zawdzięcza powstanie królowi Wikingów, Olafowi Tryggvasonovi, który w 997 roku nazwał osadę Kaupangen (Miejscem Targów), a wkrótce przemianowano ją na Nidaros, ujście rzeki Nidy. Do 1217 roku w Nidaros rezydowali królowie, a miasto uznawano za stolicę Norwegii i zbierał się tu parlament. 1681 rok przyniósł ogromny pożar miasta, które odbudowano dzięki inżynierowi Casparowi de Cicignon. Mury miejskie wzniesiono tak, aby ogień nie mógł więcej rozprzestrzeniać się po szerokich alejach. Ścisłą, zabytkową część centrum Trondheim oddzielają od reszty miasta rzeka Nid i wody zatoki.
Trondheim leży w regionie Trondelag, o korzystnie ukształtowanym terenie i niezwykle urodzajnej glebie. Potencjał rolniczy krainy wykorzystywany był od zawsze, a lokalni, samowystarczalni chłopi byli najbogatsi w Norwegii. Większość z nich do własnej dyspozycji miała stodołę, oborę, spichlerz, kuźnię, warzelnię i nierzadko młyn. Farmy z białymi zabudowaniami mieszkalnymi i czerwonymi gospodarczymi to charakterystyczny element okolic Trondheim.
Trondheim – pogoda i temperatury
Trondheim, jak i całą Norwegię, warto odwiedzić o każdej porze roku. Wiosna dociera do Trondheim dopiero w maju, a do połowy czerwca sezon turystyczny jeszcze się nie rozpoczyna. Ceny są wówczas nieco niższe i nie ma problemów ze znalezieniem noclegu bez rezerwacji. Od maja do września temperatury w Trondheim są zbliżone do polskich, opady w tym okresie praktycznie nie występują, a słońce zachodzi na krótko.
Jesienią pogoda może być kapryśna i zaskakują nocne przymrozki. Od października do maja są natomiast otwarte stoki narciarskie. Można wówczas oglądać zorzę polarną w Trondheim, wybrać się na przejażdżkę psim zaprzęgiem, wycieczkę na lodowiec czy wędkowanie pod lodem. Choć panuje tam klimat nadmorski, miasto osłonięte jest od silnych wiatrów.
Trondheim – zabytki i atrakcje
Trondheim jest przepięknie położone, a ze wzgórz można podziwiać panoramę miasta, okolic oraz fiordy. Klimat miasta określany jest jako odrobinę senny i prowincjonalny. Trondheim to znany ośrodek akademicki. Koniecznie należy udać się na spacer po malowniczo położonych mostach (np. Bybrua, prowadzącym do Bakklandet), a także w okolice portu, gdzie nad wodą stoją piękne, kolorowe kamienice.
Co warto zobaczyć w Trondheim?
- Katedrę Nidarosdomen, największy średniowieczny norweski zabytek. Pierwotnie kościół w Trondheim wzniesiono około roku 1070, obecny budynek powstał na początku XIV wieku. Gmach jest niezwykle bogato rzeźbiony, majestatyczny, z okazałymi figurami świętych, ornamentami, witrażami, ozdobna rozetę tuz nad wejściem. Pielgrzymi wędrowali tygodniami, aby raz w życiu odwiedzić świątynię. Latem wieczorami odprawiane są tu msze dla turystów, zwiedzających miejsca pochówku członków rodziny królewskiej.
- Dwór Arcybiskupa z połowy XII wieku, usytuowany nad rzeką Nidelva, z insygniami królewskimi i kolekcją pochodzących ze średniowiecza przedmiotów, używany obecnie przez władze miejskie. Znajduje się tu najlepsze muzeum Norwegii roku – Muzeum Arcybiskupstwa.
- Stiftsgarden z XVIII wieku, największą skandynawską budowlę z drewna, o długości 58 metrów, z ponad 140 komnatami, siedzibę króla Haralda V, którą cały czas można zwiedzać. Na jej budowę przeznaczono równowartość przeszło 34 milionów złotych.
- Twierdzę Kristiansen z 1681 roku, którą wykorzystano podczas najazdu Szwedów w XVIII wieku, a podczas okupacji nazistowskiej mordowano tu członków ruchu oporu.
- Plac Torvet z pomnikiem św. Olafa Tryggvason, króla Norwegii w latach 995-1000, założyciela miasta.
- Wieżę Tyholt z 1984 roku, 124-metrowy punkt widokowy z windą i obrotowa restauracją na 74. metrze.
- Muzeum Norweskiego Rocka – Rockheim (obok dworca kolejowego), z interaktywnymi instalacjami dotyczącymi także jazzu oraz black metalu.
- Skocznię narciarską, położoną kilka kilometrów na południowy-zachód od centrum Trondheim.
Trondheim – lokalne potrawy
W restauracjach na terenie Norwegii zwyczajowo raczej nie zostawia się napiwków. Jeśli jednak jest się wyjątkowo zadowolonym z jakości obsługi i potraw, można dodać do rachunku kwotę wynoszącą 5-15% jego wysokości.
XXI wiek to rewolucja kulinarna w Norwegii. Wydobyto tradycyjne przepisy, zaczęto używać lokalnych składników i stawiać na produkty droższe, doskonałej jakości. Jagnięcina (uważana za najlepszą na świecie) i koźlina z nadbrzeżnych i górskich pastwisk, warzywa, owoce i jagody, do których hodowli nie stosuje się pestycydów, wołowina i nabiał od regionalnych farmerów czy łowione w czystych wodach Morza Norweskiego ryby i owoce morza to podstawa pysznej kuchni. Fanom gastronomii polecamy udział w imprezie kulinarnej - Trondersk Matfestival w Trondheim oraz wizytę na targu rybnym obok fiordu - Ravnkloa.
Co zjeść i wypić w Trondheim?
- Brunost, brązowy ser o ciekawym aromacie, słonawy z karmelową nutą. Jedzony do śniadania na chlebie, zamiast parmezanu do sosów z makaronem czy przerabiany na lody. Na początku najlepiej położyć go na słodkim norweskim waflu.
- Mięso renifera, najczęściej serwowane w postaci gulaszu (finnbiff) czy przekąski – podsuszone paseczki.
- Sfermentowaną rybę, rakfisk, np. pstrąga o intensywnym zapachu, do którego trzeba się przyzwyczaić. Norwegowie spożywają ponad 500 ton tego specjału w ciągu roku. Ryba podawana jest z pieczywem z masłem, sosem śmietanowym i cebulą.
- Łososia – wędzonego, grillowanego oraz gravlax.
- Akevitt, wódkę z ziemniaków, z koprem i kminkiem, pitą na ciepło.
W Trondheim można także spróbować łosia, jelenia czy głuszca w wielu postaciach.
Przykładowe ceny | - Bilet do kina: 44 zł, |
Komunikacja | Autobusy, łodzie i promy obsługiwane przez Atb; brak podziału na strefy biletowe, dostępne są bilety jednorazowe, dobowe, trzydniowe, tygodniowe, miesięczne, trzymiesięczne i półroczne |
Co warto zobaczyć | |
Orientacyjna odległość | 1393 km samolotem, 2093 km samochodem, 2284 km pociągiem |
Lotniska |
Komentarze