Z robalem na talerzu

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

Obraz

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Larwy i pluskwy są wysoko cenionym przysmakiem. Gąsienice motyla żerującego na meksykańskich agawach są bogatym źródłem żelaza, magnezu, miedzi, cynku i witamin, zwłaszcza B1 (tiamina) oraz B2 (ryboflawina).

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Jaja hodowanych ogromnych pluskwiaków wodnych są składnikiem tradycyjnej meksykańskiej ahuahutle, przypominającej kawior. Pieczone na lekkim tłuszczu stanowią delikatne i smaczne danie. Postaci dorosłe pluskwiaków są natomiast sprzedawane pod nazwa moschitos lub axayacatl.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

W Ameryce Południowej mrówki zwykle zjadane są po usmażeniu z cebulą lub po wyprażeniu na oliwie, choć zdaniem smakoszy najlepsze są na surowo. W restauracjach najczęściej serwowane są same odwłoki dorosłych mrówek lub ich larwy i poczwarki w całości.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

10 / 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

W Ameryce Południowej mrówki zwykle zjadane są po usmażeniu z cebulą lub po wyprażeniu na oliwie, choć zdaniem smakoszy najlepsze są na surowo. W restauracjach najczęściej serwowane są same odwłoki dorosłych mrówek lub ich larwy i poczwarki w całości.

11 / 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

12 / 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.

Wybrane dla Ciebie
Strzał w dziesiątkę na grudzień. "Jeden z najbardziej magnetycznych kierunków"
Strzał w dziesiątkę na grudzień. "Jeden z najbardziej magnetycznych kierunków"
O Malborku będzie głośno. Na zamek wróci bezcenne dzieło
O Malborku będzie głośno. Na zamek wróci bezcenne dzieło
Ze szlaków zniknęły ważne urządzenia. Park narodowy apeluje do turystów
Ze szlaków zniknęły ważne urządzenia. Park narodowy apeluje do turystów
Nietypowa interwencja policji. Chodzi o psa, który jeździł koleją
Nietypowa interwencja policji. Chodzi o psa, który jeździł koleją
RegioJet zareagował na krytykę. "Niektóre procesy nie przebiegają tak szybko, jak byśmy sobie życzyli"
RegioJet zareagował na krytykę. "Niektóre procesy nie przebiegają tak szybko, jak byśmy sobie życzyli"
Polskie Los Angeles. Śpiewał o nim Marek Grechuta
Polskie Los Angeles. Śpiewał o nim Marek Grechuta
Nagranie z drogi do Morskiego Oka. "Najwyraźniej terenu już mają mało"
Nagranie z drogi do Morskiego Oka. "Najwyraźniej terenu już mają mało"
Wraca austriacki pociąg do Chorwacji. To świetna opcja także dla Polaków
Wraca austriacki pociąg do Chorwacji. To świetna opcja także dla Polaków
Warszawska atrakcja zamknięta na rok. Remont pochłonie fortunę
Warszawska atrakcja zamknięta na rok. Remont pochłonie fortunę
Drugi w Europie. Wyjątkowy park rozrywki powstanie u naszych sąsiadów
Drugi w Europie. Wyjątkowy park rozrywki powstanie u naszych sąsiadów
Na ich widok każdy się odwraca. Niezwykła inicjatywa porusza Trójmiasto
Na ich widok każdy się odwraca. Niezwykła inicjatywa porusza Trójmiasto
Niezwykłe odkrycie archeologów. Znalezisko ma blisko 3 tys. lat
Niezwykłe odkrycie archeologów. Znalezisko ma blisko 3 tys. lat