Z robalem na talerzu

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

Obraz

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Larwy i pluskwy są wysoko cenionym przysmakiem. Gąsienice motyla żerującego na meksykańskich agawach są bogatym źródłem żelaza, magnezu, miedzi, cynku i witamin, zwłaszcza B1 (tiamina) oraz B2 (ryboflawina).

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Jaja hodowanych ogromnych pluskwiaków wodnych są składnikiem tradycyjnej meksykańskiej ahuahutle, przypominającej kawior. Pieczone na lekkim tłuszczu stanowią delikatne i smaczne danie. Postaci dorosłe pluskwiaków są natomiast sprzedawane pod nazwa moschitos lub axayacatl.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

W Ameryce Południowej mrówki zwykle zjadane są po usmażeniu z cebulą lub po wyprażeniu na oliwie, choć zdaniem smakoszy najlepsze są na surowo. W restauracjach najczęściej serwowane są same odwłoki dorosłych mrówek lub ich larwy i poczwarki w całości.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

/ 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

10 / 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

W Ameryce Południowej mrówki zwykle zjadane są po usmażeniu z cebulą lub po wyprażeniu na oliwie, choć zdaniem smakoszy najlepsze są na surowo. W restauracjach najczęściej serwowane są same odwłoki dorosłych mrówek lub ich larwy i poczwarki w całości.

11 / 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.

12 / 12Z robalem na talerzu

Obraz
© AFP

Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.

Wybrane dla Ciebie

City breaki w odwrocie? Jesienią coraz mniej rezerwacji w dużych miastach w Polsce
City breaki w odwrocie? Jesienią coraz mniej rezerwacji w dużych miastach w Polsce
Najwyższy most świata w Chinach został otwarty. Pobił wszystkie rekordy
Najwyższy most świata w Chinach został otwarty. Pobił wszystkie rekordy
Pogodowy dramat w Bułgarii. Gwałtowne opady deszczu dosłownie dewastują kraj
Pogodowy dramat w Bułgarii. Gwałtowne opady deszczu dosłownie dewastują kraj
Żegluga na polskiej rzece powróci? Walka się rozpoczęła
Żegluga na polskiej rzece powróci? Walka się rozpoczęła
Polska staje się turystyczną potęgą? Liczby mówią same za siebie
Polska staje się turystyczną potęgą? Liczby mówią same za siebie
Polski projekt wyróżniony. Futurystyczne muzeum robi wrażenie
Polski projekt wyróżniony. Futurystyczne muzeum robi wrażenie
Afera na dworcu w Katowicach. "Zabójcze fotele cierniowe"
Afera na dworcu w Katowicach. "Zabójcze fotele cierniowe"
Majorka walczy z inwazją węży. Nowe środki bezpieczeństwa na wyspie
Majorka walczy z inwazją węży. Nowe środki bezpieczeństwa na wyspie
Mieszkańcy i turyści go polubili. "Pan Terminator" musiał zostać usunięty
Mieszkańcy i turyści go polubili. "Pan Terminator" musiał zostać usunięty
Tysiące ludzi chciały wziąć udział w wyprawie. Wejściówki rozeszły się w siedem minut
Tysiące ludzi chciały wziąć udział w wyprawie. Wejściówki rozeszły się w siedem minut
Huragan nadchodzi. Przygotowują się na najsilniejsze uderzenie od 25 lat
Huragan nadchodzi. Przygotowują się na najsilniejsze uderzenie od 25 lat
Chwile grozy. Orki zaatakowały jacht
Chwile grozy. Orki zaatakowały jacht