Z robalem na talerzu
Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.
Z robalem na talerzu
Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.
Z robalem na talerzu
Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.
Z robalem na talerzu
Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.
Z robalem na talerzu
Larwy i pluskwy są wysoko cenionym przysmakiem. Gąsienice motyla żerującego na meksykańskich agawach są bogatym źródłem żelaza, magnezu, miedzi, cynku i witamin, zwłaszcza B1 (tiamina) oraz B2 (ryboflawina).
Z robalem na talerzu
Jaja hodowanych ogromnych pluskwiaków wodnych są składnikiem tradycyjnej meksykańskiej ahuahutle, przypominającej kawior. Pieczone na lekkim tłuszczu stanowią delikatne i smaczne danie. Postaci dorosłe pluskwiaków są natomiast sprzedawane pod nazwa moschitos lub axayacatl.
Z robalem na talerzu
W Ameryce Południowej mrówki zwykle zjadane są po usmażeniu z cebulą lub po wyprażeniu na oliwie, choć zdaniem smakoszy najlepsze są na surowo. W restauracjach najczęściej serwowane są same odwłoki dorosłych mrówek lub ich larwy i poczwarki w całości.
Z robalem na talerzu
Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.
Z robalem na talerzu
Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.
Z robalem na talerzu
Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.
Z robalem na talerzu
W Ameryce Południowej mrówki zwykle zjadane są po usmażeniu z cebulą lub po wyprażeniu na oliwie, choć zdaniem smakoszy najlepsze są na surowo. W restauracjach najczęściej serwowane są same odwłoki dorosłych mrówek lub ich larwy i poczwarki w całości.
Z robalem na talerzu
Fani takich przysmaków jak pluskwy, larwy, gąsienice motyli czy prażone odwłoki mrówek koniecznie powinni wybrać się do Meksyku. Otwarto tam bowiem restaurację serwującą różnego rodzaju insekty jako danie główne i przystawki. Fani ekstremalnych potraw mogą skosztować m.in. żuka gnojowego, pancerników a także _ gusanos de Magury _, czyli gąsienicy motyla z gatunku _ Hypopta agavis _, która żeruje na agawach.
Z robalem na talerzu
Wartość energetyczna zjadanych owadów jest stosunkowo wysoka i w zależności od grupy systematycznej oraz stadium rozwojowego waha się w granicach od 3 do około 7 kcal/gram.