Zona Cafetera
Dwa miesiące temu, 25 czerwca 2011 roku, region nieformalnie zwany Zona Cafetera został dodany na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. O wpisie zdecydowały wysokie walory krajobrazowe i unikatowa, tradycyjna architektura. Jednak największym skarbem tego regionu są przyjaźni i radośni ludzie.
Zona Cafetera
Na zdjęciu: Dolina Cocora znajduje się 11 kilometrów od Salento. Zielone wzgórza i pasące się krowy powoduję, że ta część Kolumbii nieco przypomina Szwajcarię.
(Tekst i zdjęcia: www.zdradawtropikach.bloog.pl)
Zona Cafetera
Syn gospodarzy spogląda z pewną rezerwą na gości i sesję zdjęciową sióstr.
Zona Cafetera
Uśmiechnięci mieszkańcy Salento nie mogą żyć bez muzyki.
Zona Cafetera
Na każdym rogu można kupić pyszne soki owocowe, mieszane w najróżniejszych konfiguracjach smakowych.
Zona Cafetera
Życie w Salento płynie wolno, a mieszkańcy wiele czasu poświęcają na rozmowy z przyjaciółmi.
Zona Cafetera
Najważniejszym napojem w Zona Cafetera jest oczywiście kawa.
Zona Cafetera
Ludzie przesiadują w kawiarniach od najmłodszych lat.
Zona Cafetera
Kawiarnia jest miejscem, gdzie można odpocząć przed wyruszeniem w dalszą drogę.
Zona Cafetera
Eduardo, właściciel jednej z popularnych kawiarni zaparza kawę we włoskiej maszynie z 1916 roku. Od blisko 100 lat urządzenie to dostarcza miłośnikom kawy dzienną porcję kofeiny.
Zona Cafetera
Po kawie warto się przespacerować wzdłuż kolorowych budynków Salento.
Zona Cafetera
Z pobliskiego zniesienia widać, że Salento jest małym miasteczkiem, po którym spacer jest przyjemnością.
*(Tekst i zdjęcia: www.zdradawtropikach.bloog.pl)
*
Zona Cafetera
Szybko jednak orientujemy się, że Szwajcaria to nie jest. Jak okiem sięgnąć pagórki są porosnięte palmami woskowymi, narodowym drzewem Kolumbii.
Zona Cafetera
Do większości atrakcji Zona Cafetera docieramy małym jeepem. W wersji transportu publicznego niewielkie pick-upy potrafią zabrać "na pakę" i kilkanaście osób.
Zona Cafetera
Na wzgórzach w okolicach Salento uprawia się kawę, główny produkt eksportowy Kolumbii.
Zona Cafetera
Kawa rośnie w rzędach na niewysokich krzewów. Zbiory odbywają się dwa razy w roku - na przełomie kwietnia i maja oraz w grudniu.
Zona Cafetera
Tak wyglądają ziarna kawowca na krzewach
Zona Cafetera
Dom pracowników plantacji kawy. Budynki nie są może okazałe, ale za to bardzo kolorowe.
Zona Cafetera
Na ścianie domu znajdziemy informację, że dom ten ucierpiał w trzęsieniu ziemi w 1999 roku. Wstrząsy spowodowały śmierć ponad 1000 osób i zniszczyły blisko 8000 plantacji kawy.
Zona Cafetera
Córka gospodarzy jest wyraźnie zaintrygowana naszą wizytą. Mimo biedy i trudnych warunków życia ludzie zamieszkujący ten obszar są bardzo przyjaźnie nastawieni do turystów.
Zona Cafetera
Dzieci chętnie pozują do zdjęć, a rodzice spontanicznie częstują kawą.