Najgrubsze narody Europy
Narodowa kuchnia to często wabik na turystów. Włoskie makarony, czeskie knedliczki, czy niemiecka kiełbasa, to produkty eksportowe rozpoznawane na całym świecie. Jednak miłośnicy rodzimej kuchni zapominają często, jak może być ona zdradliwa, a to niestety procentuje nadwagą. Oto niechlubna lista najgrubszych narodów Europy.
*ranking na podstawie badań Międzynarodowego Towarzystwa Badań nad Otyłością
Miejsce 4. USA
Burgery, boczek, tłuste sery, frytki i hektolitry coca-coli. W USA z łatwością nabierzemy tłuszczyku - po tygodniu spędzonym w Stanach Zjednoczonych przybędzie nam 1,08 kg.
Miejsce 1. Niemcy
Kuchnia niemiecka nie należy do wyszukanych - jest tłusta i niezdrowa. To kraj piwa i kiełbasy curry - nic więc dziwnego, że Niemcy prowadzą w rankingu najgrubszych narodów Europy.
Tydzień Irlandzki na Uniwersytecie Szczecińskim
Tydzień Irlandzki na Uniwersytecie Szczecińskim
Miejsce 9. Węgry
Sztandarowe węgierskie danie - bogracz - zupa gulaszowa z kawałkami mięsa wołowego, ziemniakami i zacierkami, to prosta odpowiedź, dlaczego na Węgrzech żyje tyle osób ze zbędnymi kilogramami.
Miejsce 8. Łotwa
Kuchnia łotewska należy do najmniej urozmaiconych w Europie - potrawy są ciężkie i kaloryczne, co sprawia, że Łotysze często borykają się z nadwagą.
Miejsce 7. Słowacja
Słowacja to kraj, w którym można zjeść najlepszy smażony ser - prawdziwą bombę kaloryczną. Jest tu także bardzo tanie piwo - nic dziwnego, że Słowacy sporo ważą.
Miejsce 6. Malta
Obecność Malty w rankingu może dziwić, ponieważ kuchnia śródziemnomorska nie należy przecież do kalorycznych. Powodem są wpływy obce w tamtejszej kuchni - Włosi przywieźli tu makaron, a po Brytyjczykach pozostały steki.
Miejsce 5. Finlandia
Tradycyjne fińskie jedzenie jest ciężkostrawne i tłuste. Najczęściej na stole pojawia się dziczyzna, mięso, czy produkty mleczne. Z warzyw Finowie wybierają... ziemniaki. Stąd wysokie - szóste miejsce w rankingu europejskich grubasków.
Miejsce 4. Czechy
Upodobania kulinarne naszych południowych sąsiadów są bardzo zbliżone do upodobań Bawarczyków czy Węgrów. Czesi kochają mięsne dania z zawiesistymi sosami. Zwolennicy knedliczków i najwięksi piwosze w Europie zajmują miejsce czwarte.
Wielkanoc na Cyprze
Wielkanoc na Cyprze
Miejsce 2. Wielka Brytania
Typowe angielskie śniadanie? Bekon, jajka, parówki, tosty... Anglicy rozpoczynają dzień ogromną liczbą kalorii, co odbija się na ich wadze. Miłośnicy fast-foodów i puddingu uplasowali się na pozycji drugiej.