WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Najstarsza pizzeria w Polsce. Receptury nie zmienili przez 50 lat

Trudno uwierzyć, że jeszcze 50 lat temu w Polsce nie było pizzerii, a cienki placek drożdżowy z farszem i serem był dla większości osób daniem "egzotycznym". Pizzeria przy barze mlecznym Poranek w Słupsku, otwarta 8 marca 1975 r., obchodził właśnie swoje 50-lecie. Była to pierwsza pizzeria w Polsce, która nieprzerwanie działa do dziś.

Pizza wypiekana w Słupsku różni się od tradycyjnej, włoskiej Pizza wypiekana w Słupsku różni się od tradycyjnej, włoskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KASW

Właścicielem baru Poranek i powstałej przy nim najstarszej pizzerii w Polsce, która w sobotę 8 marca skończyła 50 lat jest Powszechna Spółdzielnia Spożywców Społem w Słupsku istniejąca od lipca 1945 roku.

- Bar Poranek powstał jako bar mleczny w 1952 r., by klasa robotnicza miała gdzie się stołować. Przetrwał do dziś jako bar, gdzie można smacznie zjeść w przystępnych cenach. I to przy nim 8 marca 1975 roku ruszyła pizzeria – powiedziała kierownik działu handlowego i pełnomocnik zarządu PSS Społem w Słupsku Anna Szymkowska.

Zaznaczyła, że inicjatorem powstania pizzerii był ówczesny dyrektor gastronomii w słupskim Społem Tadeusz Szołdra.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wszyscy już zapomnieli o zimie. Oto, co działo się w popularnym kurorcie

- Pojechał do Mediolanu na targi kulinarne i nie umknęło jego uwadze to, jak bardzo popularna jest tam pizza. Po powrocie stwierdził, że może warto coś podobnego wprowadzić u nas, w Słupsku. A że przy barze Poranek było małe pomieszczenie, w którym była taka malutka deserownia, to uznał, że desery będziemy sprzedawać gdzie indziej, bo to idealne miejsce na pizzę – powiedziała Szymkowska.

Pizza z pieczarkami nie ma sobie równych

Dodała, że wypiekana przy Poranku pizza nie była i nie jest "tradycyjną włoską pizzą", jaką oferuje obecnie wiele pizzerii w Polsce.

- To jest drożdżowy placek o niezmienionej dotąd recepturze. Na początku próbowano go robić z baraniną, z wędzoną rybką. Największe wzięcie wśród klientów miała jednak ta z pieczarkami, ale także z kiełbasą lub boczkiem. I te trzy rodzaje sprzedawane są do dziś. A najwięcej smakoszy gustuje w pizzy z pieczarkami – przyznała Szymkowska.

Pizza przypomina z wyglądu cebularza
Słupska pizza przypomina z wyglądu cebularz © WP | Karolina Laskowska

Specjalnie do wypieku pizzy został zaprojektowany piec z cegieł szamotowych. Był prototypem dla wielu późniejszych pizzerii. Szymkowska zwróciła uwagę, że piec wymaga nagrzania, dlatego załoga przychodzi do pracy wcześnie rano, ale pierwsze pizze wypiekane są dopiero o godz. 10.

Stary piec służy od lat
Stary piec służy od lat © WP | Karolina Laskowska

Sprzedają nawet 600 sztuk dziennie

Dziennie sprzedaje się 450-500 placków, w sezonie letnim więcej, bo ok. 600.

- Wtedy stoi zawsze wielka kolejka i ludzie na deptaku przy al. Wojska Polskiego siedzą na ławeczkach i jedzą nasze pizze. Serce rośnie, jak się obok nich przechodzi. Te smaki pasują i starszym, i młodszym. Ci, co się rozpierzchli po kraju, świecie, jak wracają do Słupska, to chętnie do nas wracają i w naszej pizzy odnajdują smaki dzieciństwa – zapewniła Szymkowska.

Od 2012 roku barem i pizzerią kieruje Bogusława Banasiuk. W Poranku pracują 23 osoby, w tym cztery tylko przy wypieku pizzy i wydawaniu jej w lokalu, przy czym farsz i ciasto pizzy przygotowywane są w barowej kuchni.

Wielkie świętowanie w najstarszej w Polsce pizzerii

W sobotę, w 50. urodziny pizzerii, pierwsze 50 pizz zostało wydanych od godz. 10 za darmo. W południe był urodzinowy tort. Poranek na swojej stronie na Facebooku prowadzi także konkurs na promocyjne hasło dla wypiekanej w lokalu pizzy.

Szymkowska zapewniła, że PSS Społem w Słupsku nie planuje zamknąć tego kultowego miejsca. Zdementowała pojawiające się od czasu do czasu, zwłaszcza w okolicach 1 kwietnia, plotki o chęci sprzedaży Poranka i pizzerii.

Źródło: PAP, WP Turystyka

Wybrane dla Ciebie
Lawina rezerwacji przez... pierwszy śnieg. W tym terminie nie ma już prawie żadnych miejsc
Lawina rezerwacji przez... pierwszy śnieg. W tym terminie nie ma już prawie żadnych miejsc
"Trupia Czaszka" na sprzedaż. Licytacja od 4,5 mln zł
"Trupia Czaszka" na sprzedaż. Licytacja od 4,5 mln zł
Najbardziej odizolowany "Pępek Świata". Odkryto nowe fakty o słynnych rzeźbach
Najbardziej odizolowany "Pępek Świata". Odkryto nowe fakty o słynnych rzeźbach
Tak świętują Andrzejki na Kanarach. Nietypowe tradycje
Tak świętują Andrzejki na Kanarach. Nietypowe tradycje
Nietypowa akcja ratunkowa. Ze świątecznego wydarzenia uciekł renifer
Nietypowa akcja ratunkowa. Ze świątecznego wydarzenia uciekł renifer
Zapomniana tradycja ożyła w polskim mieście. Mateczki wychodzą na ulice
Zapomniana tradycja ożyła w polskim mieście. Mateczki wychodzą na ulice
Problem w polskich lasach. "Jeżeli trend się utrzyma, mogą praktycznie zniknąć"
Problem w polskich lasach. "Jeżeli trend się utrzyma, mogą praktycznie zniknąć"
Cyklon na rajskiej wyspie. Co najmniej 334 osoby zginęły, a liczba wciąż rośnie
Cyklon na rajskiej wyspie. Co najmniej 334 osoby zginęły, a liczba wciąż rośnie
W końcu się doczekaliśmy. Rewolucja w PKP Intercity
W końcu się doczekaliśmy. Rewolucja w PKP Intercity
Przyciągają tłumy turystów. Ceny podobne jak w Polsce
Przyciągają tłumy turystów. Ceny podobne jak w Polsce
Takich tłumów na placu Defilad nie było od lat. "Walczyłam o życie w labiryncie stoisk"
Takich tłumów na placu Defilad nie było od lat. "Walczyłam o życie w labiryncie stoisk"
Kusili tanimi biletami. "Miała być konkurencja dla PKP Intercity - jest wtopa"
Kusili tanimi biletami. "Miała być konkurencja dla PKP Intercity - jest wtopa"
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟