Trwa ładowanie...
d383450

Piemont

Najnowsze informacje
Strefa czasowa:

UTC±01:00

Waluta:

Euro (1 euro = 4,19 zł)

Pixabay.com
Źródło: Pixabay.com

Piemont łączy przemysł i naturę, winnice i jazdę na nartach. Przoduje wśród najbardziej rozwiniętych regionów Włoch, a dodatkowo jest drugim co do wielkości i piątym najbardziej zaludnionym w kraju. To ojczyzna gorgonzoli i kraina, w której salami robi się nawet z pstrąga.

Piemont – pogoda i temperatury

Piemont charakteryzuje dość nietypowy jak na słoneczną Italię klimat. Pory roku zmieniają się w wyraźny sposób, lata są bardzo upalne i suche, zimy chłodne i śnieżne. Surowość klimatu przełamują umiarkowane temperatury wiosną i jesienią. Wczesna jesień to także okres, kiedy zaobserwować można nawet codzienne mgły.

Piemont – miasta i zabytki

Obowiązkowe punkty wycieczki po Piemoncie to;

  • Turyn, malownicza stolica regionu, z zabytkową architekturą, słynną Katedrą Świętego Jana Chrzciciela z Całunem Turyńskim, kościołami, synagogą, pałacami, Zamkiem Castello del Valentino, Mole Antonelliana (architektonicznym symbolem Turynu), Narodowym Muzeum Motoryzacji. To również siedziba klubu Juventus Turyn i koncernu Fiat.
  • Alba, miasto wina i aromatycznych białych trufli o średniowiecznym charakterze, z niektórymi domami w pełni ufortyfikowanymi, z wieżami (łącznie znajduje się tam 13 wież), Casa Fontana, kościołami, Muzeum Miejskim.
  • Asti, położone wśród Wzgórz Monferrato, rolniczy ośrodek produkujący cenione wina. Warto tu zobaczyć kompleks San Pietro, średniowieczną dzielnicę miasta Recinto dei Nobili, pałace szlacheckie, kolegiatę San Secondo, a także wstąpić na coroczny wrześniowy Campo del Palio, wyścig konny. Ze 100 wież w Asti zachowały się imponujące Torre Romana, Comentini i Troyana.
  • Vercelli, usytuowane w połowie drogi pomiędzy Turynem a Mediolanem, a znane z produkcji ryżu. Znajduje się tu gotycka katedra oraz bazylika.
  • Ivrea, otoczona jeziorami, ze średniowiecznym zamkiem, pozostałościami rzymskiego teatru i odrestaurowaną wieżą Santo Stefano. Odbywa się tu słynna bitwa na pomarańcze.

Piemont – atrakcje turystyczne

Bliskość Alp sprawia, że Piemont jest chętnie wybierany przez miłośników narciarstwa, snowboardu, wspinaczki, trekkingu. Trasy narciarskie są dobrze przygotowane, znajdą tu coś dla siebie zarówno profesjonalni zawodnicy, jak i amatorzy czy rodziny z dziećmi. Najbardziej popularne ośrodki sportowe Piemontu to Bardonecchia, Valle Susa oraz Mondole Ski. Organizowane są także dodatkowe atrakcje dla turystów, takie jak przejażdżki na skuterach śnieżnych, loty paralotnią oraz wspinaczki po zamarzniętych zimą wodospadach.

W Piemoncie można również plażować, uprawiać windsurfing, kajakarstwo czy żeglować.

Piemont – co zjeść i wypić

Wyrafinowana kuchnia Piemontu łączy wpływy francuskie z prostymi potrawami, typowymi dla tamtejszych wsi. Ze względów kulinarnych region warto odwiedzić jesienią. Plony z pól łączone są wówczas w daniach z grzybami, dziczyzną, truflami, świeżym czosnkiem, co w zestawieniu z królem lokalnych trunków, winem, zapewnia niesamowite doznania każdemu smakoszowi.

Przez cały rok turyści zajadają się tu makaronami i ryżem w aksamitnych sosach, zagryzając je regionalnymi przysmakami – wędlinami mortadelą i salamini oraz serami gorgonzolą, grana padano czy taleggio. Czego jeszcze nie można przegapić, jedząc i pijąc w Piemoncie?

  • Carne cruda all'albese (tatar z truflami).
  • Risotto alla Piemontese (risotto po piemoncku). Jada się również risotto z wieprzowiną i fasolą, z żabimi udkami bądź z masłem i płatkami trufli.
  • Fondue z warzywami lub fonduta (fondue serowe).
  • Vitello tonnato (cielęcina w sosie z tuńczyka).
  • Faszerowanych kwiatów cukinii.
  • Jajek sadzonych z truflami.
  • Gnocchi.
  • Tartry (cebulowy suflet).
  • Cisra (zupa ze skórką wieprzową i ciecierzycą).
  • Tofeja (zupa z fasolą i wieprzowiną).
  • Tonno di coniglio (marynowany królik).
  • Tajarin (ręcznie cięty, długi makaron).
  • Agnolotti (pierożki z sosami).
  • Pesto.
  • Pasty oliwkowe.
  • Pasty rybne.
  • Grissini (chlebowe paluszki, podawane do każdego dania i wypiekane od XVII wieku).
  • Lokalne czekolady, praliny, dżemy, miody.
  • Bicerin (turyński napój z gorącej czekolady, espresso i bitej śmietany).
  • Lokalnych win, produkowanych z regionalnych gatunków winogron. Najsłynniejsze produkty to: Barolo, Nebbiolo, Barbaresco, Barbera czy musujące Spumante.
Piemont
Przykładowe ceny

- Bilet autobusowy 90-minutowy w Turynie: 6,30 zł, bilet dzienny: 21 zł;
- pizza: cała – od 25 zł, kawałek – od około 8,50;
- makaron lub lasagne w restauracji: od 30 zł;
- główne danie w restauracji: 63 zł;
- deser w restauracji: od 17 zł;
- drożdżówka w cukierni: od 6,30 zł;
- drink Aperol Spritz: od 13 zł.

Komunikacja

Sprawna sieć komunikacji miejskiej i podmiejskiej - autobusy, metro, tramwaje, które łączy Turyńska Grupa Transportowa

Co warto zjeść i wypić

- Carne cruda all'albese
- Risotto alla Piemontese
- Fondue z warzywami lub fonduta
- Vitello tonnato
- Faszerowane kwiaty cukinii
- Jajka sadzone z truflami
- Gnocchi
- Tartry
- Cisra
- Tofeja
- Tonno di coniglio
- Tajarin
- Agnolotti
- Pesto
- Pasty oliwkowe
- Pasty rybne
- Grissini
- Lokalne czekolady, praliny, dżemy, miody
- Bicerin
- Lokalne wina

Położenie

Włochy północno-zachodnie, Alpy Zachodnie

Wiza/paszport

Nie są wymagane

Orientacyjna odległość

Orientacyjna odległość: 1261 km samolotem, 1644 km samochodem, 1919 km pociągiem

Czas lotu / jazdy samochodem

3h 32 min / 15h 23 min

Najpopularniejsze lotniska

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d383450
d383450
d383450