WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Kutasiki hitem festynu. 20 zł za sztukę

Wągrowiec przyciąga nie tylko historią i klasztorem cystersów, ale również smakami rodem ze średniowiecza. Przyjeżdżając na Festyn Cysterski w Wągrowcu, nie myślałem o jedzeniu, a o relacjonowaniu wydarzeń. Ale jak się szybko okazało – kuchnia rycerska miała inne plany.

Kutasiki kosztowały 20 złKutasiki kosztowały 20 zł
Źródło zdjęć: © Twoje7dni | Anna Dęga

W końcu nie bez powodu to właśnie cystersi założyli to miasto i odegrali ogromną rolę w jego historii. Przy okazji dowiedziałem się, że to oni sprowadzili do Polski m.in. jabłka odmiany Szara Reneta – dziś uznawane za jedne z najbardziej tradycyjnych w naszym kraju.

Kutasiki – co to takiego?

Przechadzając się między kramami, trafiłem na stoisko z potrawami kuchni staropolskiej. I wtedy moją uwagę przyciągnęła dość nietypowa nazwa w menu: kutasiki. Kosztowały – bagatela – 20 zł. Co to za danie i skąd ta nazwa?

Kutasiki to tradycyjna staropolska potrawa
Kutasiki to tradycyjna staropolska potrawa © Twoje7dni | Anna Dęga

Wielu turystów uśmiecha się, gdy widzi tę nazwę, inni wstydzą się zamówić, bo nie wypowiedzą nazwy na głos. Zapytałem więc u źródła, o co chodzi z tym kontrowersyjnym przysmakiem. Okazuje się, że kutasiki to tradycyjna staropolska potrawa, serwowana niegdyś głównie bogatszym warstwom społecznym, w tym oczywiście rycerzom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pociągiem do Chorwacji. Sprawdziliśmy, co czeka na miejscu

Kutasiki – przepis i smak

Czym właściwie są kutasiki? To nic innego jak kiełbasa zawinięta w ciasto. Najczęściej używa się ciasta drożdżowego lub takiego, jak na podpłomyki. Kiełbasę przekraja się na pół, owija rozwałkowanym ciastem i smaży na złoty kolor.

Kutasik to kiełbasa zawinięta w ciasto
Kutasik to kiełbasa zawinięta w ciasto © Twoje7dni | Anna Dęga

Sekret tkwi w jakości składników – dobre mięso, aromatyczne przyprawy i odpowiednio przygotowane ciasto robią różnicę.

A jak smakuje kutasik? Najprościej mówiąc – to średniowieczny przodek dzisiejszego hot doga, tylko w bardziej rustykalnej, sycącej wersji.

Kutasiki serwowano niegdyś bogatszym warstwom społecznym
Kutasiki serwowano niegdyś bogatszym warstwom społecznym © Twoje7dni | Anna Dęga

Choć nazwa potrawy może dziś budzić uśmiech, to kutasiki mają swoje miejsce w polskiej historii kulinarnej. I warto dać im szansę – choćby po to, by posmakować kawałka staropolskiej kuchni i poczuć się jak rycerz na uczcie.

Wybrane dla Ciebie
Liczba uczestników znacznie przekroczyła milion. Wszyscy wyszli na ulice miasta
Liczba uczestników znacznie przekroczyła milion. Wszyscy wyszli na ulice miasta
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty