Podczas bliższych i dalszych podróży obowiązkowo należy choć skosztować lokalnych trunków. Oto najciekawsze kierunki, w których zasmakujecie tradycyjnych alkoholi, które dziś znane są na całym świecie!
Podczas bliższych i dalszych podróży obowiązkowo należy choć skosztować lokalnych trunków. Oto najciekawsze miejsca, w których możecie spróbować tradycyjnych alkoholi, obecnie znanych na całym świecie!
Do najbardziej znanych win na świecie należy z pewnością węgierski tokaj. To białe wino wytwarzane jest z podsuszonych winogron przede wszystkim szczepu Furmint. Najsłynniejszy nosi nazwę Aszú. Ma naturalnie słodkawy smak z nutą wanilii i przypraw korzennych, a gotowy do picia jest po co najmniej 5-8 latach leżakowania w beczkach, które znajdują się w piwnicach wykutych w skałach Hegyalja.
if/sc
Grecja - Metaxa
Podczas pobytu w Grecji należy obowiązkowo spróbować słynnej metaxy. Jej historia sięga końca XIX wieku i należy do gatunków brandy. Produkuje się ją z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, a smak wzbogaca się winem muskatowym i zestawem ziół. Proces leżakowania trwa 6 miesięcy, a wyznacznikiem klasy jest wiek - im starsza, tym lepsza.
Brazylia - Cachaça
Narodowym trunkiem Brazylijczyków, który liczy sobie już 400 lat, jest cachaça. Ta 40% wódka, produkowana z trzciny cukrowej, charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem. Podaje się do niej zawsze przekąski, takie jak oliwki, owoce morza czy orzechy. Cachaça jest też podstawowym składnikiem słynnego drinka - Caipirinhii. Brazylijskiej wódce przypisuje się także działanie dorównujące Viagrze, określając ją alkoholem "dla rogacza".
Meksyk - Tepache
Nazwa tradycyjnego meksykańskiego napoju alkoholowego - tepache - pochodzi od kukurydzy, z której to pierwotnie był wytwarzany. Współcześnie do produkcji stosuje się częściej ananasy oraz brązowy cukier trzcinowy. Napój poddawany jest krótkiej fermentacji w beczkach bez wieka. Tepache często podaje się z dodatkiem cynamonu albo miesza się z piwem.
Włochy - Grappa
Ceniony na całym świecie typowo włoski trunek to grappa. Jak sama nazwa wskazuje, wyrabia się go z winogronowych wytłoków, najlepiej odmian aromatycznych, np. moscato. Najsłynniejsza i podobno najlepsza pochodzi z miejscowości Bassano del Grappa. Grappa ma bardzo intensywny smak i zawiera ok. 40-50% obj. alkoholu. Serwuje się ją w małych kieliszkach, koniecznie w temperaturze pokojowej lub dodaje parę kropel do kawy (Caffè Corretto).
Chorwacja - Rakija
Najbardziej charakterystyczną pamiątką z Chorwacji jest butelka miejscowego trunku - rakii. Najpopularniejszą jest domaća rakija, domowej produkcji. Każdy gospodarz ma własną recepturę jej wytwarzania i zazwyczaj sprzedaje ją przed domem. Dla wprawnego podniebienia każdy rodzaj tego trunku ma inny smak. Pije się ją małymi łyczkami - zawartość alkoholu to 40–45%. Schłodzona rakija pomaga również przy bólach głowy i brzucha. Jako lekarstwo wystarczy jeden kieliszek.
Portugalia - Porto
Z Portugalii pochodzi jedno z najszlachetniejszych win - porto. Wytwarza się je w dolinie rzeki Douro. Gatunków porto jest bez liku, do najbardziej uznawanych należy dojrzewające w butelkach ruby, czy beczkach tawny i przede wszystkim vintage, które leżakuje nawet 20 lat. Porto wzmacnia się spirytusem winnym, co powoduje, że wino ma aż 20% zawartości alkoholu.
if/sc