W Europie nie do pomyślenia. "Nasze społeczeństwo darzy takie praktyki dużym szacunkiem"

Widok porozwieszanego, suszącego się mięsa z pewnością zaskoczyłby niejednego Europejczyka. Dla mieszkańców Afganistanu jest to normą. A właściwie ważną, mającą praktyczne zastosowanie i pielęgnowaną od lat, tradycją.

Taki widok jest zimą normą w afgańskich miejscowościach
Taki widok jest zimą normą w afgańskich miejscowościach
Źródło zdjęć: © PAP | SAMIULLAH POPAL
oprac. NGU

Landi - tak właśnie nazywa się suszone mięso, które jest powszechnym daniem w afgańskiej kuchni.

Wiszące mięso codziennym widokiem

Przygotowywanie landi od kilkudziesięciu lat jest tradycją w Afganistanie, zwłaszcza w południowych regionach kraju. W miesiącach zimowych prawie każde gospodarstwo domowe dokonuje uboju owiec, aby przygotować mięso do suszenia. To ważna tradycja, dlatego w tych dniach domy są najczęściej wypełnione gośćmi - rodziną i przyjaciółmi.

- Afgańskie społeczeństwo darzy takie praktyki dużym szacunkiem. W dawnych czasach, kiedy ludziom brakowało nowoczesnych udogodnień i nie mieli możliwości dostania się ze wsi do miast, zabijano owce i suszono mięso, aby móc dłużej je przechowywać - przyznał Haji Shafiullah Rahimi, ekspert ds. kultury z prowincji Uruzgan, cytowany przez portal thekabultimes.com. Dodał, że ludzie zazwyczaj przygotowywali Landi zimą, kiedy obfite opady deszczu często blokowały drogi, utrudniając dostęp miast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak grillowany na wulkanie? Tutaj to możliwe!

- Ta tradycja jest kontynuowana do dziś i prawie każda rodzina w naszym społeczeństwie nadal ją praktykuje - przyznał Haji Shafiullah Rahimi. Wiszące, suszące się mięso zobaczyć można zarówno przed domami, jak i na targach, gdzie jest sprzedawane.

Tradycja kultywowana jest także w mieście Kabul - stolicy Afganistanu
Tradycja kultywowana jest także w mieście Kabul - stolicy Afganistanu © PAP | SAMIULLAH POPAL

Wciąż pamiętają o tradycji

Afgańczycy uważają również, że landi, przygotowane starymi metodami, mają wyjątkowy i lepszy smak w porównaniu ze zwykłym mięsem i są bardziej aromatyczne.

Pracownicy służby zdrowia również uważają praktykę przygotowywania suszonego mięsa za korzystną, ale radzą, aby priorytetowo traktować kwestie higieny podczas procesu suszenia. - Suszone mięso zawiera białko, żelazo, i witaminę B12, które są niezbędne dla organizmu. Jednak jednym z problemów jest utrzymanie czystości podczas procesu suszenia - przyznał Shafiullah Khalachwal, pracownik służby zdrowia w Uruzgan. Czas wysychania mięsa zależny jest od warunków pogodowych, ale zazwyczaj trwa to nie mniej niż 15 dni.

Źródło: thekabultimes.com

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (21)