Apfelstrudel i tartiflette, czyli tego musisz spróbować podczas ferii za granicą

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia | Gorilla
Ilona Raczyńska

/ 5Kulinarne szlaki

Obraz
© Fotolia | Gorilla

Każdy miłośnik szusowania wie, że dobra kuchnia w ośrodku narciarskim to podstawa. Bywa tłusta, słodka i kaloryczna, ale przy tym bardzo pożywna i dająca masę energii, a przecież to właśnie jest potrzebne na stoku. Sprawdzamy, czego koniecznie trzeba spróbować podczas zimowego urlopu.

/ 5Apfelstrudel

Obraz
© Fotolia | Natasha Breen

Kuchnia austriacka i niemiecka są bardzo różnorodne, ale jedno jest pewne - podczas urlopu w niemieckich i austriackich Alpach po prostu trzeba zjeść apfelstrudel. Niegdyś deser dla ubogich, na salony zawędrował dzięki cesarzowi Franciszkowi Józefowi. Apfelstrudel to rolada z cieniutkiego drożdżowego ciasta, wyciąganego ręcznie i przekładanego smażonymi jabłkami i rodzynkami. Podawany jest z sosem waniliowym.

/ 5Frittatensuppe

Obraz
© Fotolia | Bernd Jürgens

Na pierwszy rzut oka wygląda jak flaki, ale austriacka frittatensuppe to rosół wołowy z pokrojonym w drobne paseczki naleśnikiem. W Bawarii podobna zupa nazywana jest pfannkuchensuppe. To potrawa, która idealnie rozgrzewa po dniu spędzonym na stoku.

/ 5Fondue

Obraz
© 123RF.COM

Kiedyś spożywane tylko przez pasterzy alpejskich, dziś obowiązkowe podczas wieczornych spotkań w górskich kurortach. Choć w każdym regionie fondue przyrządza się według innego przepisu, to podstawowy sposób nie zmienił się od stuleci. We Francji fondue podaje się z mięsem, w Szwajcarii popularne jest oczywiście to przygotowywane z mieszanki sera i białego wina, ale od jakiegoś czasu podaje się je też w wersji czekoladowej. Jedzeniu fondue towarzyszą często pewne zasady, np. jeśli mężczyźnie z widelca chlebek spadnie do sosu, to należy otworzyć butelkę wina i poczęstować nim wszystkich gości. Jeśli przydarzy się to kobiecie, to powinna pocałować wszystkich panów przy stole.

/ 5Tartiflette

Obraz
© Fotolia | Fanfo

Na tartiflette można trafić podczas wypoczynku w Alpach francuskich, a szczególnie w regionie Sabaudia. To zapiekanka z ziemniaków, cebuli, boczku i sera reblochon. Warto zamówić to danie na obiad - na pewno doda energii na drugą część dnia na stoku.

Wybrane dla Ciebie
Pokazali zdjęcie z Tatr. Magiczne i tajemnicze zjawisko
Pokazali zdjęcie z Tatr. Magiczne i tajemnicze zjawisko
Wyjątkowy widok na plaży. Mężczyzna narysował dziesiątki serc
Wyjątkowy widok na plaży. Mężczyzna narysował dziesiątki serc
Wideo z parku narodowego. "Szczyt głupoty i braku szacunku!"
Wideo z parku narodowego. "Szczyt głupoty i braku szacunku!"
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom
Liczba uczestników znacznie przekroczyła milion. Wszyscy wyszli na ulice miasta
Liczba uczestników znacznie przekroczyła milion. Wszyscy wyszli na ulice miasta
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy