Tatry - są już "prawdziwe" oscypki

W wielu miejscach w Tatrach i na Podhalu rozpoczął się już coroczny wypas owiec. Działa już również większość podhalańskich bacówek, z więc rozpoczął się sezon na "prawdziwe" oscypki.

Tatry - są już "prawdziwe" oscypki
Źródło zdjęć: © Curioso /Shutterstock.com

Wcześniej, zimą, sprzedawano "podróbki" z krowiego mleka.

Teraz już smakosze mają szansę na spróbowanie oryginalnego oscypka z owczego sera, podobnie, jak na buncu, czyli świeżego sera.

Górale podkreślają że zawsze oscypka i produkty z mleka owczego najlepiej jest kupować bezpośrednio u producenta wprost na samej bacówce. Daje nam to gwarancję odpowiedniej jakości i wyrobu, a przy okazji można również podpatrzeć pracę bacy i juhasów przy owcach.

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Przemysław Bolechowski, PR Kraków/dyd

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (17)