Smaki Podhala, czyli co zjeść podczas urlopu w polskich górach

Smaki Podhala, czyli co zjeść podczas urlopu w polskich górach
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Oscypki

O oscypku słyszał chyba każdy. Ten twardy ser podpuszczkowy ma swoich miłośników i antyfanów. Ser wrzecionowatego kształtu, z mleka owczego, wyrabiany jest w artystycznie zdobionych formach, nasolony i podwędzony. Wytwarza się go od 300-lat na całym Podhalu. Od 9 lat jest produktem regionalnym, chronionym przez prawo unijne.

1 / 3

Kwaśnica

Obraz
© Shutterstock.com | ffolas

Kwaśnica to potrawa z kiszonej kapusty, żeberek, wieprzowiny, baraniny i gęsiny. Podaję się ją od 300 lat na całym Podhalu. W niektórych miejscowościach składniki mogą się różnić, np. tradycyjna kwaśnica z Bukowiny Tatrzańskiej składa się z kiszonej kapusty, żeberek, słoniny i boczku.

2 / 3

Jagnięcina

Obraz
© 123RF.COM

Od 2012 roku podhalańska jagnięcina figuruje na unijnej liście produktów chronionych i uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Co ciekawe, od ponad 30 lat miłośnikami podhalańskiej jagnięciny są Włosi. Podczas urlopu na Podhalu można zjeść klopsiki z jagnięciny, comber, goleń, pierogi z farszem z tego mięsa, a nawet pizzę z jagnięciną.

3 / 3

Bundz i bryndza

Obraz
© Fotolia

Bundz to świeży ser owczy, który można kroić i spożywać jak twaróg. Dojrzały bundz przerabiany jest zaś na bryndzę, która ma intensywny, słony smak, biały kolor i konsystencją przypomina pastę. Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem spożywczym, który został zarejestrowany jako regionalny przez Komisję Europejską.

kwaśnicaoscypekbryndza

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)