Portugalska fuzja smaków

www.visitportugal.com | dodane 2010-10-25 (15:52) 3 lata 11 miesięcy 29 dni 11 godzin i 33 minuty temu
 
Portugalska fuzja smaków Portugalska fuzja smaków (fot. www.visitportugal.com)

Korzenne przyprawy, ostra papryczka, figi i migdały - wystarczy spojrzeć na produkty, używane przez Portugalczyków podczas gotowania, by dostrzec tam wpływ innych kultur. Jednak ich połączenie z „od zawsze” dostępnymi na tych terenach dobrami, dało całkowicie nowe, smakowite rezultaty. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Fuzja smaków

Kuchnia portugalska została ukształtowana zarówno przez dary natury dostępne na tym obszarze, jak i wpływ innych kultur, z którymi Portugalczykom przyszło się zetknąć. Łatwy dostęp do morza zagwarantował bogactwo ryb i skorupiaków, na których bazują potrawy z regionów nadmorskich, natomiast w centralnej części kraju dominują dania mięsne i sery. Wiele produktów Portugalczycy zawdzięczają najeźdźcom: Rzymianie pozostawili po sobie pszenicę, winną latorośl, figi, oliwki i migdały, natomiast Maurowie – ryż, owoce cytrusowe, szafran oraz zamiłowanie do ciast z miodem, migdałami i figami. Dzięki morskim ekspedycjom, portugalska kuchnia wzbogaciła się o rozmaite przyprawy z Indii i Dalekiego Wschodu, m.in. pieprz, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, oraz afrykańskie papryczki piri piri. Przywieziono także egzotyczne owoce, pomidory, ziemniaki, kukurydzę oraz kakao. Wszystko to razem składa się na wspaniałą różnorodność kulinarną tego kraju.

Portugalska fuzja smaków
(fot. www.visitportugal.com)
Portugalska fuzja smaków
(fot. www.visitportugal.com)
Portugalska fuzja smaków
(fot. www.visitportugal.com)

Zupy

Podobnie jak w Polsce, w Portugalii zupy serwowane są jako pierwsze danie obiadowe.
Na północy kraju, w Minho, Trás-os-Montes i Beirze, popularna jest caldo verde - zielona zupa z ziemniaków, drobno pokrojonej kapusty galicyjskiej (couve galega), cebuli, czosnku i oliwy. Wrzuca się do niej także kaszankę (tora) lub plasterki wędzonej kiełbasy (chouriço lub salpicao). Często zupa podawana jest z chlebem kukurydzianym (broa de milho).
Porto znane jest z flaczków - tripas a moda do Porto, do których dodaje się białej fasoli. Podobno przepis na tę potrawę powstał w XIV w., kiedy to – po zaopatrzeniu statków na wyprawę morską – w mieście nie zostało żadne inne mięso, jak tyko flaki zwierząt. Stąd też wziął się przydomek mieszkańców Porto – tripeiros, czyli „jedzący flaczki”. Centralnie położony region Ribatejo słynie z sycącej, „kamiennej” zupy – sopa de pedra, do przygotowania której używa się czerwonej fasoli, rozmaitych warzyw oraz wędzonej kiełbasy. Będąc nad morzem warto spróbować sopa de marisco, czyli gęstej zupy z owoców morza, oraz caldeirada, gulaszu rybnego z czosnkiem, cebulą, pomidorami i pietruszką. Przepisy na „portugalską zupę rybną”, jak bywa nazywana caldeirada, różnią się w zależności od regionu, np. na Maderze dodaje się do niej goździków (caldeirada a moda do Funchal) a na Azorach - ziele angielskie i pikantną papryczkę piri-piri.

Polub turystyka.wp.pl na Facebooku

‹ poprzednia 1 2 3
oceń
tak 0 50%
nie 0 50%

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

  • BigFarm BigFarm Symulator dla prawdziwych farmerów
  • Eurocamp
  • wycieczki
  • samoloty
  • hotele
1.
dodaj

Bądź z nami na bieżąco

pokaż więcej