Bergen
Kraj: | |
Położenie: | południowo-zachodnia Norwegia, przy Morzu Północnym i Norweskim |
Strefa czasowa: | CET (UTC+1) / CEST (UTC+2) |
Waluta: | Korona norweska (NOK) = ok. 0,45 zł |
Bergen to miasto leżące w południowo-zachodniej Norwegii, znane jako „brama fiordów”, jest drugim co do wielkości miastem w kraju.
Bergen – położenie
Bergen leży w obrębie Byfjordu, przy Morzu Północnym i Norweskim, stanowi jeden z najważniejszych portów Norwegii. Część przedmieść Bergen znajduje się na sąsiadujących wyspach, a miasto otaczają góry – najwyższy szczyt to Ulriken o wysokości 643 m n.p.m.
Bergen – informacje ogólne
Bergen zamieszkuje ponad 273 tys. mieszkańców (dane z 2016 roku), ma znaczenie jako port handlowy i rybacki, a także jako centrum kulturalne i naukowe. Rodowici mieszkańcy Bergen posługują się charakterystycznym dla miasta dialektem. Bergen prawdopodobnie istnieje od 1070 roku, w XIII wieku miasto było stolicą Norwegii i aż do XIX wieku było większe niż Oslo. W 2000 roku Bergen uzyskało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury.
Bergen – kiedy jechać?
Bergen jest znane jako miasto o bardzo wysokiej rocznej średniej opadów, w 2006 roku zdarzył się okres, gdy padało przez 85 dni bez przerwy. Miasto wyróżnia się chłodnymi okresami letnimi, ale też łagodnymi zimami, łagodniejszymi niż w większości Skandynawii. W ciepłe dni średnie temperatury w miesiącach letnich to 17–19 st. C., a najwyższe sięgają 30 stopni. Zimą temperatury w Bergen często utrzymują się powyżej zera, a najniższe zanotowane wartości dochodziły do –16 st. C. w grudniu i styczniu.
Najmniej dni deszczowych, bo około 12–14 w ciągu miesiąca, występuje między kwietniem a lipcem, więc może to być dobry czas na wycieczkę do Bergen, jeśli nie chcemy zmoknąć. Najlepiej zdecydować się na maj lub czerwiec, ponieważ są najbardziej suche, a temperatury w ciągu dnia mogą sięgać od kilkunastu do dwudziestu kilku stopni.
Bergen – komunikacja
Bergen jest obsługiwane przez oddalone o ok. 20 km lotnisko we Flesland. W Bergen znajduje się też bardzo ruchliwy port, z którego poza statkami handlowymi wypływają też promy. W obrębie miasta można poruszać się koleją aglomeracyjną, tramwajami i autobusami, a z dworca kolejowego kursują też pociągi dalekobieżne.
Bergen – kuchnia
Dania serwowane w Norwegii w dużej mierze składają się z ryb, a także mięs, spożywa się dużo ziemniaków i serów. Potrawy przygotowywane są dość oszczędnie, z niewielką ilością przypraw, dzięki czemu zachowują naturalny smak. Jeżeli chcemy spróbować kuchni norweskiej, możemy rozejrzeć się w Bergen za następującymi przysmakami:
- fiskepudding – pudding rybny z łososia na zimno;
- naleśniki lompe – parówka zawijana w naleśnik, danie fast-food sprzedawane w ulicznych budkach;
- sery: jarlsberg o orzechowym posmaku, gjetost, słodki ser kozi;
- ser brunost – brązowy ser wytwarzany z serwatki i koziego mleka (czasem krowiego) lub śmietany; ma słodkawy smak;
- lefse – tradycyjne norweskie pieczywo;
- kiełbasa z łososia lub renifera.
Bergen – zabytki i atrakcje
- Bryggen – nabrzeże z zabytkową zabudową wpisane na listę UNESCO;
- Grieghallen – jest to sala koncertowa, powstała w 1979 roku;
- Fløibanen – kolej linowo-terenowa, którą można dostać się na szczyt góry Fløyen.
- Muzeum Hanzeatyckie - jedno z najstarszych muzeów w norwegii, istnieje od 1872 roku;
- Sztuka uliczna – Bergen jest uznawane za stolicę sztuki ulicznej w Norwegii;
- Międzynarodowy Festiwal w Bergen – coroczny festiwal muzyczny i kulturalny, największy w krajach nordyckich; odbywa się od 1953 roku, trwa przez dwa tygodnie na przełomie maja i czerwca.
Przykładowe ceny | - chleb: 9–10 koron |
Komunikacja | promy, kolej podmiejska, kolej dalekobieżna, tramwaje, autobusy |
Co warto zobaczyć | |
Orientacyjna odległość | 1 322 km (w linii prostej) |
Lotniska |
Komentarze