Budapeszt, Węgry - węgierska kuchnia
Osobną historię można opowiedzieć o węgierskiej kuchni słusznie kojarzonej z pikantnymi potrawami z mięsa i papryki. Jak przystało na europejską stolicę (Budapeszt i Warszawa są zbliżone pod względem liczby ludności), mamy do dyspozycji setki restauracji i kawiarni. Warto skosztować m.in. robionych na miejscu słodkich (w niektórych restauracjach również wytrawnych) strudli, a także lokalnych, nieznanych w Polsce win. Bardzo dobre, przyrządzane na miejscu i tanie tradycyjne dania znajdziemy również na bożonarodzeniowych jarmarkach oraz w Centralnej Hali Targowej. Spotkamy tu takie ciekawostki, jak np. pieczone kasztany. Cena zależy oczywiście od standardu miejsca, które wybierzemy, jest jednak nieco taniej niż w Warszawie. Nie musimy się również obawiać o znajomość języka. Nawet na najmniejszym straganie bez problemu porozmawiamy w języku angielskim.