Mit: Kuchnia bułgarska jest nudna i niesmaczna
– Może tak być, o ile ograniczymy się do oferty all inclusive w hotelu. Prawdziwa kuchnia bułgarska jest bardzo smaczna, słynie przede wszystkim z doskonałych dań warzywnych, grillowanych. Słodkie papryki nadziewane farszem z mięsem mielonym i ryżem, albo ostre papryczki podpiekane na grillu podane z octem winnym, czosnkiem i natką pietruszki to jeden z lokalnych specjałów. Mówiąc o kuchni bułgarskiej, nie można też pominąć pysznych zapiekanek, takich jak „musaka” czy „giuwedż”. Zaś nawet w najmniejszych restauracyjkach można zjeść grillowane mięso mielone w formie kebabcze, znanych również w innych krajach bałkańskich. Kiufteta to natomiast doprawione w oryginalny sposób kotlety mielone z rusztu. Do tego nieodłączne frytki, podane ze starkowanym bałkańskim serem „sirene” oraz słynna „szopska sałatka” - pomidor, ogórek, papryczka, oliwki, olej, ocet winny i na to wszystko znowu starty „sirene”.
Oczywiście najlepiej jest jadać tam, gdzie stołują się „tubylcy” - oni wiedzą, co jest dobre! Pustych knajp lepiej unikać.