Ceny żywności w Albanii
Ceny żywności w Albanii są porównywalne z polskimi lub nawet niższe. Dotyczy to zwłaszcza owoców, warzyw, ryb i owoców morza. Najtańszą opcją jest kupowanie na lokalnych targowiskach świeżych produktów i przyrządzanie ich na własną rękę, jeśli mamy taką możliwość. Prosta i zdrowa kuchnia albańska łączy w sobie wpływy tureckie i śródziemnomorskie. Jej podstawa to oliwa, mięso i mleko owiec i kóz oraz warzywa - bakłażany, pomidory, sałaty, cukinia, papryka, cebula. Warto spróbować lokalnych specjałów, np. twardego żółtego sera kackavall czy wilgotnych, słono-kwaśnych serów owczych i kozich typu feta. Na wybrzeżu często jada się ryby i owoce morza (małże, krewetki, kalmary). Najbardziej popularny albański deser to baklawa, czyli ciasto przypominające francuskie, nasączone słodkim syropem i przekładane bakaliami. W upalny dzień równie dobrym deserem są owoce, od których uginają się miejscowe targowiska - soczyste arbuzy, dojrzałe brzoskwinie i winogrona czy słodkie figi.