Ceny jedzenia w Chorwacji
Warto skosztować chorwackiej kuchni. Ceny żywności nie odbiegają od cen w polskich kurortach, a świeże owoce i warzywa są nawet odrobinę tańsze. Za kilogramową siatkę pomidorów zapłacimy około 4,5 zł, banany to 3,5 zł za kg, zaś świeże arbuzy to tylko 3 zł za kilogram. Musimy koniecznie spróbować miejscowej oliwy, za litr zapłacimy tylko 12 złotych. Do tego chleb w cenie ok. 2 zł za bochenek i mamy zdrowe śniadanie. Jedzenie "na mieście" będzie kosztować więcej, w dużej mierze cena zależy od lokalizacji. Restauracje w kurortach będą droższe o 40-60 proc. od mniej uczęszczanych knajpek. W tych ostatnich obiad wyniesie nas od 50 złotych za pizzę i szopską sałatkę do 60-70 zł za specjały takie jak owoce morza czy _ crni rizot _. Chorwackie posiłki nie byłyby kompletne bez napoju. Za piwo w restauracji zapłacimy 10-15 zł, kieliszek wina czy rakiji to koszt około 20-25 zł. Jeżeli zdecydujemy się sami przyrządzać posiłki, jesteśmy w stanie zamknąć się w sumie 50 zł dziennie. Jeśli wybierzemy restauracje,
wydamy powyżej 100 złotych na dzień.
Jak oszczędzić na wyjeździe: Płaćmy gotówką, za transakcje kartą doliczane jest 3 proc. do rachunku. Unikajmy sklepów i restauracji w pobliżu plaży, na pewno będą znacznie droższe.