Trwa ładowanie...

Czas na ruszt. Jaki sprzęt do grillowania kupić?

Coraz cieplejsze dni zachęcają do wspólnego biesiadowania na łonie natury. Jak wiadomo, nic tak nie wzmaga apetytu, jak świeże powietrze, dlatego przygotowaliśmy kilka inspiracji. Podpowiadamy, co można wrzucić na ruszt oraz jakiego typu grill warto kupić.

Materiał sponsorowany przez RTV EURO AGD
 Źródło: Adobe Stock
d439n8v
d439n8v

Potrawy z grilla to nie tylko steki, burgery wołowe czy kiełbasa. To również ryby, sezonowe warzywa, a nawet egzotyczne owoce, sery i cała gama produktów wegańskich. Nie trzeba się ograniczać. Możemy puścić wodzę fantazji i grillować to, co naprawdę lubimy. Oczywiście do przypiekania będziemy potrzebować odpowiedniego sprzętu. Oto popularne grille dostępne w sklepach RTV EURO AGD.

Grille elektryczne

Wiosenne grillowanie to najlepszy sposób na udaną ucztę w gronie rodziny i przyjaciół. Niech nasz stół wypełnią zarówno klasyczne, jak i nowe smaki. A jeśli dodamy do tego świeże sałatki i orzeźwiające lemoniady, poczujemy się jak na wakacjach. Przed zakupem grilla warto wziąć pod uwagę to, jak często będziemy z niego korzystać. Dla osób, które mają działkę lub ogród, dobrą opcją będzie grill elektryczny, którego można używać przez cały rok. Konieczny jest tu dostęp do prądu. Potrawy opiekane są na żłobionych blatach metalowych albo kamieniu. Alternatywą dla grillów ogrodowych opalanych węglem są Czyszczenie sprzętu jest łatwe – wystarczy wylać wytopiony tłuszcz i przetrzeć płytę grzejną. Co wrzucić na grilla? Proponujemy pyszne szaszłyki z chorizo i mango oraz schab w glazurze jabłkowej. Miłośnicy kuchni francuskiej pokochają gorący ser brie w białym winie z dodatkiem tymianku.

Grille stołowe

Na rynku są też grille węglowe, lecz te nie dają możliwości regulowania temperatury. Ich alternatywą są elektryczne grille stołowe – można je postawić w ogrodzie i cieszyć się aromatem potraw na powietrzu. Zaletą urządzeń jest to, że skracają czas przygotowywania jedzenia, a przy okazji ograniczają spożycie tłuszczu. Grill ustawiony blisko domu ułatwi donoszenie tacek, zaś usytuowany w ogrodzie stworzy kameralną odma sferę. Pamiętajmy, że najlepiej wybrać miejsce osłonięte od wiatru, aby dym nie leciał w naszą stronę. Zadbajmy też o kamienne podłoże odporne na spadającą rozpałkę. Wielbiciele dań mogą rzucić na ruszt żeberka BBQ z kolbą kukurydzy zawiniętą w folię. To doskonały pretekst do tego, by poczuć klimat Stanów Zjednoczonych. Z kolei wegan zachęcamy do spróbowania wyśmienitych steków z… tofu w sosie teriyaki!

Grille kontaktowe

Ten rodzaj grilla umożliwia obustronne przypiekanie mięs, warzyw czy pieczywa. Składa się on z dwóch płyt grzejnych – dolnej oraz górnej. Dzięki temu nie ma potrzeby obracania jedzenia w trakcie przypiekania. Obróbka termiczna odbywa się w wygodny i szybki sposób, a ergonomiczny kształt ułatwia czyszczenie. Korzystając z grilla kontaktowego możemy podać równomiernie przypieczone steki, burgery, szaszłyki i wiele innych wspaniałych potraw. W sklepach RTV EURO AGD są także grille kontaktowe 3 w 1, które służą do przygotowywania nie tylko smażonych dań, ale nawet zapiekanek czy chrupiących gofrów. Mają wbudowany wyświetlacz LED, który pozwala precyzyjnie ustawić temperaturę i wybrać sposób grzania. Co dobrego wyczarować na grillu? Rozpalmy sprzęt i połóżmy filet z kurczaka przyprawiony orientalnie, łososia z cytryną lub bataty z masłem czosnkowym. Na deser niech będą zarumienione chałki z owocami i miodem. Udanego biesiadowania!

Materiał sponsorowany przez RTV EURO AGD
d439n8v
d439n8v