Dlaczego jedzenie na lotniskach jest tak drogie? Zarządca zdradza powód

Ceny jedzenia na lotniskach są znacznie wyższe niż w innych miejscach, co często budzi irytację pasażerów. Sprawą zajął się ostatnio "New York Post" i wyjaśnia, skąd się biorą ogromne przebitki stawek w portach lotniczych.

Napoje czy kanapki na lotniskach są bardzo drogie
Napoje czy kanapki na lotniskach są bardzo drogie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ceny jedzenia na lotniskach są znacznie wyższe niż w innych miejscach. Podróżni często są zszokowani, ile muszą zapłacić za podstawowe produkty, takie jak woda czy przekąski.

Przykładowo, na lotnisku JFK w Nowym Jorku butelka wody kosztuje 4,99 dolara, podczas gdy w lokalnym sklepie można ją kupić za 3,29 dolara. Na polskich lotniskach jest jeszcze gorzej. U nas 0,5 litra wody mineralnej to koszt 7 zł, podczas gdy w sklepach spożywczych nie wydamy więcej niż 1-2 zł.

Dlaczego ceny są tak wysokie?

Zarządca jednego z amerykańskich lotnisk, cytowany przez "New York Post", wyjaśnia, że wyższe ceny wynikają z konieczności pokrycia kosztów operacyjnych, takich jak wyższe czynsze, bezpieczeństwo i koszty zatrudnienia. W związku z tym, lotniska dodają wyższą marżę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne miejsce w Polsce na urlop o każdej porze roku

W USA ceny są monitorowane przez audyty i analizy rynkowe, co ma zapewnić ich zgodność z lokalnymi standardami.

Alternatywne modele cenowe

Niektóre lotniska, jak Portland International Airport, stosują inne podejście, nie pozwalając na wyższe ceny niż poza lotniskiem. Dzięki temu podróżni mogą cieszyć się lokalnymi produktami w przystępnych cenach.

Zarządca wymienionego portu lotniczego wymaga od swoich sprzedawców oferowania przystępnych cenowo opcji, takich jak woda za 2 dolary, w ramach programu "We Value You".

Pozostaje mieć nadzieję, że podobny model zostanie kiedyś wprowadzony na polskich lotniskach.

Źródło: NYPost

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)