Trwa ładowanie...
24-11-2011 16:25

Dolina Stubai – miejsce zimowych rozkoszy kulinarnych

Przyjemne doświadczenia mają bezwzględne pierwszeństwo w Dolinie Stubai. Oprócz świetnie przygotowanych tras narciarskich i licznych atrakcji dla fanów białego szaleństwa, region może się poszczycić bogatą ofertą gastronomiczną. Po zejściu ze stoku narciarze mogą wybierać spośród wielu przysmaków regionu oferowanych zarówno przez eleganckie restauracje, jak i mniejsze bary i punkty gastronomiczne. Wszystko to zapewnia gościom idealne dopełnienie udanego zimowego wypoczynku.

Dolina Stubai – miejsce zimowych rozkoszy kulinarnychFot: materiały prasowe
d3txc4d
d3txc4d

Nie od dziś wiadomo, że ruch i czyste, górskie powietrze zaostrzają apetyt. Po dniu pełnym szaleństwa na nartach nie ma nic przyjemniejszego niż zasłużony, pyszny posiłek. W Stubaiu na gości czeka bardzo bogata oferta smakowitych potraw i słodkich przyjemności, przygotowywanych z tradycyjnych lokalnych składników. Tak szeroki i naturalny asortyment przyprawia o zawrót głowy! W końcu wybór pomiędzy talerzem zimnych mięs serwowanym wraz z tradycyjnie wypiekanym chlebem a domowej roboty jabłkowym strudlem z sosem waniliowym wcale nie jest taki prosty. Ze swojej strony gorąco polecamy spróbowanie pysznego tradycyjnego austriackiego Kaiserschmarrn (cukrzone naleśniki z rodzynkami) z powidłem śliwkowym.

Przytulna i wiejska - magia domów z bali w Dolinie Stubai
Ponad trzydzieści gospód zbudowanych z bali oferuje gościom tradycyjne regionalne specjał. Zlokalizowane zaraz przy centrum narciarskim Schlick w Fulpmes, w Serlesbahnen na polanie dla rodzin, w Mieders i przy Elferbergbahnen w Neustift kuszą bogatą ofertą smakowitych dań. Oferowane tu tradycyjne mączne potrawy takie jak Kiachl i Knödel (rodzaje klusek) dostarczą energii nawet najbardziej wytrwałym miłośnikom sportów zimowych. Ponieważ aktywność na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, wszystkie potrawy smakują niebiańsko. A z racji doskonałych okoliczności do spalania kalorii, każdy może pozwolić sobie na dokładkę.

*W eleganckim stylu *
Kuchnia najwyższych lotów - dosłownie, i w przenośni - czeka na gości w ekskluzywnej restauracji Schaufelspitz, z obsługą full-service. To serce górskiej sztuki kulinarnej na Lodowcu Stubai jest ulokowane na wysokości prawie 3000 m. Tu, w eleganckim otoczeniu, z rozgrzewającym ciepłem kominka i niebiańskim widokiem ze skąpanego w słońcu tarasu, serwowana jest najlepsza austriacka kuchnia z domieszką wpływów międzynarodowych. Szef kuchni i jego zespół tworzą pomysłowe dania, stanowiące nowoczesną aranżację takich klasycznych potraw jak Speckknödel (bekon z kluskami). Po mistrzowsku przygotowują również mięso bizona i gęsią wątrobą. Dla wszystkich miłośników sztuki kulinarnej obowiązkową imprezą będzie „Dine & Wine", wyśmienity wieczór 4 lutego 2012 r., podczas którego zostanie zaserwowane 6 odsłon menu degustacyjnego połączone z smakowaniem win wybranych przez ikonę sztuki sommelierskiej, Paulę Bosch.

Manufaktura makaronu na wysokości 3000 metrów
Miłośnicy past świetnie poczują się w fabryce makaronu w Eisgrat, będącej zarówno restauracją, jak i sklepem. W przygotowanie doskonałych conchiglie, campanelle i maccheroni zespół restauracji Eisgrat wkłada całe serce i talent. Dzięki otwartej kuchni, goście mogą obserwować jak powstają przepyszne dania. W znanej manufakturze praca wre przez cały czas. W dniach największego ruchu wytwarza się tu do 50 kilogramów makaronu na godzinę! Fanów makaronu ucieszy informacja o imprezie „Pasta - Party”, która odbędzie się 5 lutego 2012 r. w tej położonej najwyżej na świecie fabryce makaronu.

d3txc4d

Wieczorową porą *
*
Kaminwurzen
(palone kiełbasy wieprzowe) zagryzane chlebem i tłuszczem z pieczonego mięsa są dobrze znanym i docenianym przysmakiem, którego smak najlepiej podkreśla świeże piwo lub domowej roboty sznaps. W Stubaiu dzień nie kończy się wraz z zejściem ze stoku. Można wybrać się na pieszą wycieczkę, spacer na rakietach śnieżnych lub pozjeżdżać na sankach. Czas miło upływa podczas „Rippele" albo wieczoru fondue z muzyką graną na żywo.

Wszyscy ci, którzy po powrocie nie chcą poprzestać jedynie na wspomnieniach o doskonałej kuchni regionu, mogą w co drugi piątek na rynku u rolników kupić tradycyjne produkty takie jak kozi albo ziołowy alpejski ser, cielęcina, dobre mięsa w galarecie albo dzbanek koziego mleka. Smacznego!

d3txc4d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3txc4d