Trwa ładowanie...
24-10-2012 12:30

Hiszpania w słońcu

Andaluzja, Katalonia, Walencja, Baleary to najchętniej odwiedzane przez turystów regiony słonecznej Hiszpanii. Ten niezwykle zróżnicowany kulturowo, geograficznie oraz klimatycznie kraj nie bez przyczyny przyciąga co roku miliony zwiedzających z całego świata.

Hiszpania w słońcuŹródło: FineLIFE.pl
d2cwelw
d2cwelw

Andaluzja, Katalonia, Walencja, Baleary to najchętniej odwiedzane przez turystów regiony słonecznej Hiszpanii. Ten niezwykle zróżnicowany kulturowo, geograficznie oraz klimatycznie kraj nie bez przyczyny przyciąga co roku miliony zwiedzających z całego świata.

Królestwo Hiszpanii składa się z siedemnastu niezależnych od siebie regionów, z których każdy wyróżnia się niepowtarzalnym kolorytem, obrzędami i kuchnią. Na południu poczuć można niezwykłą atmosferę marokańskich krajobrazów i architektury. Andaluzja oferuje naukę flamenco, a Katalonia to dom korridy. Rytualne walki torreadora z bykiem odbywały się tutaj już w XII wieku. Z czasem widowisko stało się inspiracją dla sztuki. Tak narodziło się paso doble.

Regularnie organizowane fiesty to dla Hiszpanów czas odprężenia i relaksu. Swój gorący temperament i umiłowanie do rozrywek mieszkańcy królestwa ujawniają szczególnie na przełomie lutego i marca. Trwający wówczas karnawał przyciąga do Santa Cruz de Tenerife na Wyspach Kanaryjskich tysiące rządnych szalonej zabawy turystów. Piękne krajobrazy Hiszpanii inspirują do chwili zatrzymania się i oderwania od biegnącej w zawrotnym tempie rzeczywistości. A kalejdoskop pejzaży, jakie oferuje Hiszpania, jest imponujący. To jedyny kraj, w którym zobaczyć można zarówno pokryte śniegiem pirenejskie szczyty, jak i zielone łąki Galicji oraz cytrusowe gaje Walencji.

Owocujące przez większość roku drzewa wpisują się w krajobraz nadmorskich prowincji, a dojrzewające w hiszpańskim słońcu pomarańcze i cytryny są niezwykle soczyste i aromatyczne. Tylko tutaj można spróbować niespotykanych odmian cytrusów o niestandardowym kształcie i kolorze, na przykład cytryny śródziemnomorskiej powstałej z połączenia cytronu i indyjskiej limy. Jej pełny aromat i zdecydowany, kwaśny smak sprawiają, że jest jednym z najchętniej wybieranych dodatków do potraw lokalnej kuchni. Ogrzana w hiszpańskim słońcu skórka cytryny jest również jednym z dziesięciu składników receptury ginu Bombay Sapphire. Trunek zawdzięcza jej świeże i delikatne cytrusowe nuty aromatyczne.

Polecamy w serwisie finelife.pl: Una storia italiana

d2cwelw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cwelw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj