Hiszpania w słońcu
Andaluzja, Katalonia, Walencja, Baleary to najchętniej odwiedzane przez turystów regiony słonecznej Hiszpanii. Ten niezwykle zróżnicowany kulturowo, geograficznie oraz klimatycznie kraj nie bez przyczyny przyciąga co roku miliony zwiedzających z całego świata.
Andaluzja, Katalonia, Walencja, Baleary to najchętniej odwiedzane przez turystów regiony słonecznej Hiszpanii. Ten niezwykle zróżnicowany kulturowo, geograficznie oraz klimatycznie kraj nie bez przyczyny przyciąga co roku miliony zwiedzających z całego świata.
Królestwo Hiszpanii składa się z siedemnastu niezależnych od siebie regionów, z których każdy wyróżnia się niepowtarzalnym kolorytem, obrzędami i kuchnią. Na południu poczuć można niezwykłą atmosferę marokańskich krajobrazów i architektury. Andaluzja oferuje naukę flamenco, a Katalonia to dom korridy. Rytualne walki torreadora z bykiem odbywały się tutaj już w XII wieku. Z czasem widowisko stało się inspiracją dla sztuki. Tak narodziło się paso doble.
Regularnie organizowane fiesty to dla Hiszpanów czas odprężenia i relaksu. Swój gorący temperament i umiłowanie do rozrywek mieszkańcy królestwa ujawniają szczególnie na przełomie lutego i marca. Trwający wówczas karnawał przyciąga do Santa Cruz de Tenerife na Wyspach Kanaryjskich tysiące rządnych szalonej zabawy turystów. Piękne krajobrazy Hiszpanii inspirują do chwili zatrzymania się i oderwania od biegnącej w zawrotnym tempie rzeczywistości. A kalejdoskop pejzaży, jakie oferuje Hiszpania, jest imponujący. To jedyny kraj, w którym zobaczyć można zarówno pokryte śniegiem pirenejskie szczyty, jak i zielone łąki Galicji oraz cytrusowe gaje Walencji.
Owocujące przez większość roku drzewa wpisują się w krajobraz nadmorskich prowincji, a dojrzewające w hiszpańskim słońcu pomarańcze i cytryny są niezwykle soczyste i aromatyczne. Tylko tutaj można spróbować niespotykanych odmian cytrusów o niestandardowym kształcie i kolorze, na przykład cytryny śródziemnomorskiej powstałej z połączenia cytronu i indyjskiej limy. Jej pełny aromat i zdecydowany, kwaśny smak sprawiają, że jest jednym z najchętniej wybieranych dodatków do potraw lokalnej kuchni. Ogrzana w hiszpańskim słońcu skórka cytryny jest również jednym z dziesięciu składników receptury ginu Bombay Sapphire. Trunek zawdzięcza jej świeże i delikatne cytrusowe nuty aromatyczne.
Polecamy w serwisie finelife.pl: Una storia italiana