Jak górale robili lody
Kilka metrów od Rynku w Ustroniu działa Muzeum Regionalne "Stara Zagroda". Mieści się ono w XVIII-wiecznej góralskiej chałupie z bali. W środku oglądać można stare sprzęty z wyposażenia dawnej chaty ze Śląska Cieszyńskiego i stroje regionalne - opisuje "Dziennik Zachodni".
_ Kilka metrów od Rynku w Ustroniu działa Muzeum Regionalne \"Stara Zagroda\". Mieści się ono w XVIII-wiecznej góralskiej chałupie z bali. W środku oglądać można stare sprzęty z wyposażenia dawnej chaty ze Śląska Cieszyńskiego i stroje regionalne - opisuje \"Dziennik Zachodni\". _
Ciekawostką jest maszynka do robienia lodów, często mylona przez turystów z maszynką do masła. Ś W niektórych chatach były zimne piwnice, w których górale przechowywali na wiosnę lód wyrąbany z Wisły. Ugniatali go razem z owocami, dorzucali cukier, mleko, jaja i mieli lody Ś opowiada Patrycja Borowicka, przewodniczka w \"Starej Zagrodzie\".
Wśród zabytkowych sprzętów zobaczymy też piękne formy do pieczenia ciast, zdobione maselniczki, czy grzebienie do... zbierania jagód. Muzeum czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 11.00-17.00 oraz w soboty w godz. 10.00-13.00.
(PAP)