Kupili w pociągach 177 tys. kotletów schabowych. To wcale nie lider w menu
W ubiegłym roku pociągami dalekobieżnymi PKP Intercity podróżowało 78,5 mln osób - to aż o 15 proc. więcej niż rok wcześniej. Przewoźnik pochwalił się nie tylko takimi danymi. Poinformowano także, jakie dania podróżni najchętniej kupowali w Warsie.
Jak poinformowało PKP Intercity, wraz ze wzrostem ogólnej liczby pasażerów w 2024 r., zwiększyła się także liczba transakcji zrealizowanych przez Wars. W tym przypadku również mówi się o wzroście, wynoszącym 15 proc. w porównaniu z rokiem wcześniejszym.
Ulubione danie podróżnych
W 2024 r. pierogi okazały się najczęściej zamawianym daniem w Warsie, gdzie wydano ich blisko 214 tys. porcji. Oprócz pierogów, podróżni chętnie zamawiali kotlety schabowe (177 tys. porcji), jajecznicę (169 tys. porcji) oraz żurek (165 tys. porcji).
Wypito także 1,1 mln kaw. Dużym zainteresowaniem cieszyły się automaty vendingowe, które pojawiły się w wybranych pociągach. Zakupiono tam m.in. 20 tys. kaw, 17 tys. butelek wody i 28 tys. batoników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Turyści w końcu się doczekali. "Obserwujemy od dekady renesans kolei w Europie"
Podsumowanie roku 2024 w PKP Intercity
Wśród podróżnych w 2024 r. znalazło się 11,8 mln studentów i doktorantów, 8,7 mln dzieci i uczniów oraz 4,7 mln seniorów. Liczba podróżnych z niepełnosprawnościami wzrosła o 10 proc., osiągając 855 tys. osób.
PKP Intercity przewiozło także 358 tys. zwierząt, co oznacza wzrost o 46 proc. w porównaniu do roku poprzedniego. Rowerzyści również chętnie korzystali z usług przewoźnika, przewożąc 607,5 tys. jednośladów, co stanowi wzrost o 61 proc.
W 2024 r. aż 1,5 mln pasażerów wybrało podróż w Strefie Ciszy, co oznacza wzrost o 19 proc. Najczęściej wybierane trasy to te między Warszawą a Trójmiastem, Krakowem, Łodzią, Poznaniem i Lublinem. Największy wzrost liczby podróżnych odnotowano na trasie Warszawa - Zakopane. Z kierunków zagranicznych największym zainteresowaniem cieszyły się przejazdy do Berlina.