Chinatown
Dziesiątki chińskich restauracji i sklepów, fryzjerzy, salony masażu, bary i stragany skupione wokół Gerrard Street tuż przy Soho - to londyńskie Chinatown, które ma moc przenoszenia odwiedzających na Daleki Wschód. Zapach przypraw używanych w chińskiej kuchni niesie się po okolicy, przyciągając tłumy turystów z całego świata oraz londyńczyków - także tych, którzy sami siebie nazywają BBC (British born Chinese). Pierwszy chiński ośrodek w Londynie powstał w okolicy Limehouse, gdzie osiedlali się marynarze pracujący dla Kompanii Wschodnioindyjskiej. W latach 40. XIX w. Brytania zajęła Hong Kong i coraz więcej chińskich imigrantów zaczęło osiedlać się w angielskiej stolicy. Gdyby nie bombardowania podczas II wojny światowej, Chinatown prawdopodobnie dalej rozwijałoby się w Limehouse, ale zniszczenia były tak poważne, że postanowiono przenieść je w okolice Soho. Od lat 70. w dzielnicy powstawały szkoły uczące chińskie dzieci ich ojczystego języka.
Okoliczne kluby i kina są wynajmowane na potrzeby chińskiej
klienteli. Chinatown nie tylko gości mieszkających w Londynie Chińczyków, ale jest też jedną z głównych atrakcji turystycznych miasta. 78 restauracji serwuje dania kuchni azjatyckiej - głównie chińskiej, ale także japońskiej czy koreańskiej (godne polecenia są restauracje Baozi Inn, Bar Shu, Crispy Duck, Yen Café).